Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Γερμανία: Απέτρεψαν βομβιστική επίθεση – Ανθρωποκυνηγητό για 22χρονο Σύρο

Γερμανία: Απέτρεψαν βομβιστική επίθεση – Ανθρωποκυνηγητό για 22χρονο Σύρο

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στην πόλη Τσέμνιτς της ανατολικής Γερμανίας, στο κρατίδιο της Σαξονίας, ξεκίνησε το μεσημέρι του Σαββάτου (09.10.2016) μετά από πληροφορίες για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση. Ένας 22χρονος Σύρος αναζητείται ενώ ήδη ανακρίνονται τρια άτομα που φέρονται να είχαν επαφές μαζί του.

Όλα ξεκίνησαν όταν άρχισε να κάνει το γύρο του διαδικτύου η είδηση πως μια κατοικημένη περιοχή στη Σαξονία εκκενώνεται και αναπτύσσονται εκεί πάνοπλες αστυνομικές δυνάμεις. Το σημείο αποκλείστηκε, δόθηκε εντολή εκκένωσης των σπιτιών, με την αστυνομία να κάνει λόγο για «στατική απειλή».

Η επιχείρηση έγινε στη συνοικία Φριτς-Χέκερτ Γκέμπιετ της πόλης Τσέμνιτς, της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Σαξονίας. Η αστυνομία, μέσω του λογαριασμού της στο twitter κάλεσε τους κατοίκους της συνοικίας να μείνουν σπίτια τους και να μην ανεβάζουν φωτογραφίες και video στα social media.

Η αστυνομία της Σαξονίας τόνισε πως πρόσθετα μέτρα θα ληφθούν προληπτικά για την απομάκρυνση περισσότερων κατοίκων από την περιοχή. “Η περιοχή που έχει αποκλειστεί είναι τότε μεγάλη που δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μια απειλή για τον τοπικό πληθυσμό”, δήλωσε ο Τομ Μπέρνχαρντ, εκπρόσωπος του γραφείου ποινικών ερευνών του κρατιδίου της Σαξονίας.

“H κατάσταση είναι υπό έλεγχο, υπάρχει ηρεμία στους κατοίκους, δεν υπάρχει πανικός”, δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας. Οι πληροφορίες που οδήγησαν στην αστυνομική αυτή επιχείρηση διαβιβάστηκαν από τις υπηρεσίες πληροφοριών εσωτερικού. Η πληροφορία για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση στη Γερμανία και συγκεκριμένα στην πόλη Τσέμνιτς δόθηκε στις τοπικές αρχές το βράδυ της Παρασκευής (08.10.2016).

Αργότερα, έγινε γνωστό πως βρέθηκαν εκρηκτικά και ότι η γερμανική αστυνομία απέτρεψε ουσιαστικά μια επικείμενη τρομοκρατική επίθεση. Πληροφορίες έκαναν λόγο για έναν άνδρα ζωσμένο με εκρηκτικά που δέχτηκε πυροβολισμό από αστυνομικούς αλλά κατάφερε να ξεφύγει. Η αστυνομία ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι εκκένωσε ένα κτίριο. “Η έκρηξη που ακούστηκε ήταν ένα μέτρο που έλαβε η αστυνομία για να εισέλθει στο κτίριο. Το πρόσωπο που αναζητείτο δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί”.

Το αν υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών με την ύποπτο δεν έχει επιβεβαιωθεί. Το σίγουρο είναι πως εκείνος ή εκείνοι που προετοίμαζαν την επίθεση διαφεύγουν τη σύλληψη. Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία ενός 22χρονου Σύρου που ονομάζεται Τζάμπερ Αλμπάκρ. Ο ύποπτος, σύμφωνα με την αστυνομία, γεννήθηκε Ιανουάριο του 1994, φορά μαύρη μπλούζα με κουκούλα και είναι “ύποπτος για προετοιμασία βομβιστικής επίθεσης”.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας σε διαμέρισμα η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επιχείρησης, η αστυνομία δεν βρήκε τον ύποπτο, ούτε βόμβα αλλά υλικά ιδιαίτερα εκρηκτικά, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας. “Πρέπει να υποθέσουμε ότι ο άτομο αυτό είναι επικίνδυνο” είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Τομ Μπέρνχαρντ μιλώντας στη Bild.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Focus online, που επικαλείται πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, ο Τζάμπερ Αλμπάκρ έφθασε πέρυσι στη Γερμανία και παρακολουθείτο από τις υπηρεσίες πληροφοριών εσωτερικού εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα. Φέρεται να θεωρείτο ύποπτος για την προετοιμασία βομβιστικής επίθεσης που είχε στόχο γερμανικό αεροδρόμιο.

“Λαμβάνουμε τα γεγονότα αυτά σοβαρά υπόψη. Οι αρμόδιες αρχές είναι σε στενή συνεργασία”, δήλωσε στο AFP εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών. Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, η αστυνομία κρατεί δύο άτομα μετά το ανθρωποκυνηγητό που έχει εξαπολύσει στην περιοχή.

Εκατοντάδες αστυνομικοί, ανάμεσά τους κομάντος ειδικών αποστολών, μετέχουν στη μεγάλη επιχείρηση αναζητώντας τον Τζάμπερ Αλμπάκρ, μετά την έφοδο και την έρευνα στο διαμέρισμά του όπου ο ύποπτος δεν ήταν μέσα. Η αστυνομία της Σαξονίας απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να δώσουν οποιαδήποτε πληροφορία γνωρίζουν για τον άνδρα αυτόν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και rt.com
Φωτογραφίες: DPA / ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε