Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Γερμανία: Ντρέπεται ο Big Brother! Νόμιμη η παρακολούθηση των προσφύγων!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Η γερμανική κυβέρνηση έχει καταρτίσει ένα νομοσχέδιο με το οποίο θα δοθεί η άδεια στις αρχές να αποκτούν πρόσβαση στις τηλεφωνικές συσκευές και στα ηλεκτρονικά δεδομένα των αιτούντων άσυλο, στις περιπτώσεις εκείνες που εγείρονται αμφιβολίες για την ταυτότητα ή την εθνικότητά τους.

Το μέτρο φαντάζει μια ασυνήθιστη κίνηση σε μια χώρα όπου η κοινή γνώμη δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην προστασία της ιδιωτικής ζωής. Σύμφωνα με ένα αντίγραφο του σχεδίου νόμου το οποίο περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, οι αξιωματούχοι της ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες (BAMF) θα αποκτήσουν την νόμιμη άδεια να πραγματοποιούν ελέγχους σε κινητά τηλέφωνα, σε ταμπλέτες και φορητούς υπολογιστές των αιτούντων άσυλο.

Οι αξιωματούχοι της BAMF έχουν τονίσει ότι πολλοί από τους πρόσφυγες παρουσιάζουν πλαστά έγγραφα με την ελπίδα να εγκριθεί η αίτηση τους για χορήγηση ασύλου, ενώ πολλοί δεν διαθέτουν κανένα έγγραφο.

Το υπουργείο Εσωτερικών, που κατήρτισε το νομοσχέδιο σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, έχει εκτιμήσει ότι τουλάχιστον το 50% των 280.000 αιτήσεων ασύλου το 2016, θα όφειλε να έχει ερευνηθεί πιο εμπεριστατωμένα, για παράδειγμα με την εξέταση των δεδομένων των κινητών τηλεφώνων των αιτούντων.

Οι αξιωματούχοι δεν διέθεταν νόμιμη άδεια για να προβούν σε αυτόν τον έλεγχο και αντ’ αυτού, με την βοήθεια γλωσσολόγων, προσπαθούσαν να καθορίσουν την πραγματική χώρα προέλευσης των προσφύγων και μεταναστών.

«Χρειάζεται να εξακριβώνουμε την ταυτότητα των αιτούντων», τόνισε ο Φόλκερ Μπούφιερ, πρωθυπουργός του κρατιδίου της ‘Εσσης και στέλεχος της CDU της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ. «Για να ελαχιστοποιήσουμε τις όποιες αμφιβολίες για την προέλευση ενός ατόμου, χρειάζεται να χρησιμοποιούμε όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες», σημείωσε.

Ένα ακόμη μέτρο…

Το μέτρο είναι ένα από τα πολλαπλά βήματα που έχει λάβει ή σχεδιάζεται να λάβει το Βερολίνο, σε μια προσπάθεια να επιδείξει την αποφασιστικότητά του για τον περιορισμό της κατάχρησης των φιλελεύθερων κανόνων της χώρας στην χορήγηση ασύλου.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εισέλθει στην Γερμανία τους τελευταίους 18 μήνες

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, ο Γιοχάνες Ντίμροτ, τόνισε πως το υπουργικό συμβούλιο πιθανώς να εγκρίνει το μέτρο εντός των επόμενων εβδομάδων.

Σήμερα, 213.000 αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί και αναμένεται η απέλαση των αιτούντων αυτών, αν και τους έχει χορηγηθεί προσωρινή άδεια διαμονής στη χώρα για μια σειρά από λόγους.

Την Κυριακή, ο προσωπάρχης της Μέρκελ, ο Πέτερ Αλτμάιερ, τόνισε ότι η Γερμανία απέλασε τον περασμένο χρόνο έναν αριθμό ρεκόρ 80.000 μεταναστών, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου απορρίφθηκαν, ενώ ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί εντός του 2017. Περίπου τα μισά από τα 700.000 αιτήματα ασύλου που κατατέθηκαν το 2016 απορρίφθηκαν, πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε