Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Γερμανία: Ολοκληρώθηκε η μεταφορά των πυρηνικών αποβλήτων

REUTERS
Παρά τις διαμαρτυρίες οικολόγων αλλά και κατοίκων αρκετών περιοχών της Γερμανίας ολοκληρώθηκε η μεταφορά των πυρηνικών αποβλήτων.
Έφτασαν τον τελικό τους προορισμό, στο Γκορλέμπεν της βόρειας Γερμανίας, τα φορτηγά που μεταφέρουν τα ραδιενεργά απόβλητα, ύστερα από μία οδύσσεια πέντε ημερών και αφού η γερμανική αστυνομία απομάκρυνε τους περίπου τρεις χιλιάδες διαδηλωτές που είχαν εγκατασταθεί στην περιοχή με στόχο να εμποδίσουν την άφιξη των οχημάτων.
 
Υπό υψηλή αστυνομική προστασία, τα ειδικά διαμορφωμένα οχήματα μεταφέρουν συνολικά 123 τόνους ραδιενεργών αποβλήτων, που μεταφέρθηκαν σιδηροδρομικώς από τη Γαλλία έως το Ντάνενμπεργκ της βόρειας Γερμανίας και από εκεί οδικώς στο Γκορλέμπεν, και πρόκειται να αποθηκευτούν σε ένα παλαιό αλατωρυχείο. Οι διαδηλωτές, στις τάξεις των οποίων συγκαταλέγονταν και βουλευτές του Πράσινου Κόμματος της γερμανικής αντιπολίτευσης, φοβούνται ότι η προσωρινή αποθήκευση των πυρηνικών αποβλήτων σε αυτό το εγκαταλελειμμένο αλατωρυχείο θα εξελιχθεί σε μόνιμη πρακτική, κάτι που σύμφωνα με την Greenpeace είναι μακροπρόθεσμα γεωλογικά επισφαλές.
 
Το αντιπυρηνικό κίνημα έχει ενεργοποιηθεί ιδιαίτερα στη Γερμανία ύστερα από την απόφαση της γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ να παρατείνει κατά μία τουλάχιστον δεκαετία τη λειτουργία των 17 πυρηνικών σταθμών της χώρας, το κλείσιμο των οποίων είχε προγραμματιστεί για το 2020 από τον σοσιαλδημοκράτη προκάτοχό της Γκέρχαρντ Σρέντερ.
 
Η ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, μία από τις δημοφιλέστερες της χώρας, εξέφραζε σήμερα την εκτίμηση ότι “οι κινητοποιήσεις έδειξαν πως η πυρηνική πολιτική της Μέρκελ τής αποφέρει λίγα, αλλά κοστίζει πολλά”.
 
Οι οικολογικές οργανώσεις φέρονται ιδιαίτερα ικανοποιημένες από το γεγονός ότι κατάφεραν να κινητοποιήσουν τόσες χιλιάδες κόσμου και να καθυστερήσουν κατά 24 ώρες τη μεταφορά των αποβλήτων, με καθιστικές διαμαρτυρίες πάνω στις ράγες και έξω από τον χώρο αποθήκευσης, αλλά και αιωρήσεις από γέφυρες.
 
Οι κινητοποιήσεις ήταν κατά κύριο λόγο ειρηνικές, με εξαίρεση τις συγκρούσεις την περασμένη Κυριακή στο Ντάνενμπεργκ, όταν η αστυνομία έβαλε με εκτοξευτήρες νερού, φωτοβολίδες, γκλομπ και δακρυγόνα εναντίον διαδηλωτών που επιχειρούσαν να σαμποτάρουν τη σιδηροδρομική γραμμή. Σύμφωνα με τις οικολογικές οργανώσεις, δύο διαδηλωτές τραυματίστηκαν σοβαρά, 29 δέχθηκαν χτυπήματα στο κεφάλι και 16 υπέστησαν κατάγματα στα δάχτυλα.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε