Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Γερμανία σε Βρετανία για το δημοψήφισμα: Δε θα κάνετε ό,τι θέλετε!

Γερμανία σε Βρετανία για το δημοψήφισμα: Δε θα κάνετε ό,τι θέλετε!

Σας θέλουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά δε μπορεί να κάνετε ό,τι «σας καπνίσει» ήταν η αντίδραση του Βερολίνου στην εξαγγελία του Ντέιβιντ Κάμερον για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε.

«Η Γερμανία θέλει να παραμείνει η Βρετανία πλήρες μέλος της ΕΕ, αλλά το Λονδίνο δεν μπορεί να επιλέξει ό,τι τού αρέσει από τη συμμετοχή του», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε. “Η Γερμανία θέλει το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει ένα ενεργό και εποικοδομητικό τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης… Όμως δεν μπορεί να τού επιτραπεί να επιλέγει ό,τι θέλει”, τόνισε ο Βεστερβέλε, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερη, όχι λιγότερη ολοκλήρωση.

Στο Παρίσι, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εκδήλωσε στο υπουργικό συμβούλιο “την επιθυμία του” η Βρετανία “να παραμείνει στους κόλπους της ΕΕ”, δήλωσε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ, σημειώνοντας πως ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε επίσης πως “το να είναι μια χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιλαμβάνει υποχρεώσεις”, μεταξύ των οποίων την “αλληλεγγύη”.
“Η Ευρώπη στην οποία πιστεύουμε είναι ένα σύμφωνο αλληλεγγύης και η αλληλεγγύη ισχύει για όλα τα κράτη μέλη, αλλιώς δεν είναι αλληλεγγύη”, πρόσθεσε η Βαλό-Μπελκασέμ.

Και η Σουηδία προειδοποίησε τη Βρετανία για τον κίνδυνο να χάσει επιρροή αν εγκαταλείψει την ΕΕ. Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλτ σχολίασε μέσω twitter: “Σύντομα εμείς οι Ευρωπαίοι δεν θα είμαστε παρά το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού. Δεν μπορούμε να προωθήσουμε τις αξίες μας και να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας παρά μόνον αν δουλέψουμε μαζί”.

Ο Σουηδός υπουργός επικαλέστηκε τον Κάμερον, σύμφωνα με τον οποίο “είμαστε πιο ισχυροί στα μάτια της Ουάσινγκτον, του Πεκίνου ή του Νέου Δελχί επειδή είμαστε ένας ισχυρός παίκτης στους κόλπους της ΕΕ”. “Ναι, μέχρι σήμερα…”, σχολίασε ο Μπιλτ.

Η Στοκχόλμη θεωρεί εν γένει το Λονδίνο σύμμαχό της στους κόλπους της ΕΕ, καθώς οι δύο χώρες είναι αποφασισμένες να μην υιοθετήσουν το ευρώ και να μειώσουν τον προϋπολογισμό των Βρυξελλών. Όμως η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μπιργκίτα Όλσον εκτιμά πως αυτή τη φορά η Βρετανία έχει άδικο.

“Δεν μπορεί κανείς να επιλέγει τι θα πάρει και τι δεν θα πάρει από το μέλλον της ΕΕ. Πρόκειται για δέσμευση συνεργασίας”, έγραψε στο Twitter. “Θέλω μια Ένωση χρήσιμη, όχι ένα δίκτυο χωρίς δεσμεύσεις”, πρόσθεσε.

Από την άλλη, η Κομισιόν χαιρέτισε τη δήλωση του Ντέιβιντ Κάμερον ότι θέλει να παραμείνει η χώρα του στους κόλπους της ΕΕ.

Η Επιτροπή “χαιρετίζει το γεγονός ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον θέλει να παραμείνει μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, δήλωσε η εκπρόσωπός της Πία Αρενκίλντε-Χάνσεν, προσθέτοντας ότι είναι “προς το συμφέρον της ΕΕ και προς το συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου” να είναι το Λονδίνο ένα “ενεργό μέλος” και “στο κέντρο” της Ένωσης.

Η Επιτροπή εκτιμά πως η Βρετανία “συνεισφέρει πολύ στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και έχει συμβάλει στη διαμόρφωση των πολιτικών της Ευρώπης”.
Μετά την ομιλία του Κάμερον, η Αρενκίλντε-Χάνσεν εξέφρασε την επιθυμία η συζήτηση στη Βρετανία “να επικεντρωθεί στο περιεχόμενο της σχέσης” ανάμεσα στο Λονδίνο και την ΕΕ.

Αιχμηρός ήταν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, σύμφωνα με τον οποίο ο πρωθυπουργός της Βρετανίας επιδιώκει την υποβάθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ενιαία αγορά, χωρίς τη δύναμη να αντεπεξέλθει στις διεθνείς προκλήσεις, από την κλιματική αλλαγή ως το παγκόσμιο εμπόριο.

Σε συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία, ο κ. Σουλτς, αναφερόμενος στην πρόθεση της βρετανικής κυβέρνησης να θέσει σε δημοψήφισμα την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ακόμη ότι η Βρετανία έχει, με τη στάση της, πολύ συχνά εμποδίσει μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Πείτε μου, παρακαλώ, σε ποιο θέμα υπέβαλε ο Ντέιβιντ Κάμερον μια εποικοδομητική πρόταση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός πολιτικός και υποστήριξε ότι με την ομιλία του ο Βρετανός πρωθυπουργός απευθυνόταν πιθανότατα στη συντηρητική πλευρά του κόμματός του και όχι στην Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε.

Βρετανία: Κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό, μετά τη δέσμευση του Κάμερον για δημοψήφισμα

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε