Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Γερμανός πρόεδρος: Αισθάνομαι απύθμενη ντροπή για τις σφαγές των ναζί

Γερμανός πρόεδρος: Αισθάνομαι απύθμενη ντροπή για τις σφαγές των ναζί

Η Γερμανία αισθάνεται «απύθμενη ντροπή» και αναλαμβάνει την «ιστορική ευθύνη» για τις σφαγές που διέπραξαν οι Ναζί τον Ιούνιο του 1942 στις τσεχικές κοινότητες Λίντιτσε και Λέζακι.

Ο Γερμανός πρόεδρος Γιοακίμ Γκάουκ στη σημερινή του επιστολή προς τον τσέχο ομόλογό του Βάτσλαβ Κλάους, γράφει «Η σκέψη αυτών των τρομοκρατικών πράξεων, των τόσο άξιων περιφρόνησης, που διαπράχθηκαν στο Λίντιτσε και στο Λέζακι με γεμίζουν με μία βαθιά ντροπή», τονίζει ο Γκάουκ στην επιστολή του, η οποία αναπαράγεται ολόκληρη από το πρακτορείο CTK.

«Η Γερμανία έχει συναίσθηση της ιστορικής της ευθύνης», υπογράμμισε ο αρχηγός του γερμανικού κράτους.

Σε απόσταση 20 χλμ δυτικά της Πράγας, η κοινότητα του Λίντιτσε, με 500 κατοίκους, ισοπεδώθηκε από τους Ναζί στις 10 Ιουνίου του 1942. Οι άνδρες από ηλικίας 16 ετών και άνω τουφεκίσθηκαν, οι γυναίκες μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο Ράβενσμπρουκ και περίπου εκατό παιδιά, που χωρίστηκαν από τις μητέρες τους, εστάλησαν στο στρατόπεδο του Τσέλμνο (Πολωνία) και η πλειονότητά τους βρήκε αποτρόπαιο θάνατο στους θαλάμους αερίων.

Στις 24 Ιουνίου την ίδια χρονιά, οι Ναζί κατέκαψαν την κοινότητα του Λέζακι (100 χλμ ανατολικά της Πράγας), τουφεκίζοντας περίπου 30 από τους ενήλικες κατοίκους του και θανατώνοντας 11 παιδιά στους θαλάμους αερίων.

Οι δύο σφαγές αυτές διαπράχθηκαν δίκην αντιποίνων μετά την δολοφονική απόπειρα στις 27 Μαΐου 1942 στην Πράγα κατά του Ράινχαρντ Χάιντριχ, «προστάτη» (κυβερνήτη) της κατεχόμενης από τα ναζιστικά στρατεύματα Βοημίας–Μοραβίας και έναν από τους αρχιτέκτονες της «τελικής λύσης του εβραϊκού προβλήματος». Πρόσφατα, ο υπουργός Αμύνης της Τσεχίας Αλεξάντρ Βόντρα χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή ως «την περισσότερο επιτυχημένη στρατιωτική επιχείρηση που πραγμάτωσε το έθνος μας κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα».

«Η 70η επέτειος της θαρραλέας απόπειρας κατά του Ράινχαρντ Χάιντριχ αποτελεί μία σημαντική αξιομνημόνευτη ημέρα», τονίζει ο Γκάουκ και προσθέτει πως «οι Γερμανοί κι οι Τσέχοι σήμερα είναι εταίροι σε μία ελεύθερη και ενωμένη Ευρώπη, που σέβεται τα δικαιώματα του Ανθρώπου και τις ελευθερίες».

Από την πλευρά του, ο Τσέχος πρόεδρος χαιρέτισε τη «θετική αυτή χειρονομία», επικαλούμενος την αναγκαιότητα να «υπερκεράσουμε τα κατάλοιπα της επίμονης δυσπιστίας που κυριαρχεί στις δύο πλευρές των κοινών μας συνόρων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Γερμανία “ανασταίνει” παντού ακροδεξία και νεοναζισμό

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε