Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Γερμανο-βρετανική συμμαχία για τη στήριξη του ευρώ

Γερμανο-βρετανική συμμαχία για τη στήριξη του ευρώ

Μέρκελ και Κάμερον σκοπεύουν να συνεργαστούν για την στήριξη της ευρωζώνης. 

Μολονότι η Βρετανία δεν θα συμφωνούσε σε οποιαδήποτε αλλαγή στη συνθήκη της ΕΕ που θα την έφερνε πιο κοντά σε μια υποστήριξη του ευρώ, σήμερα ο Ντέιβιντ Κάμερον φαίνεται να αναθεώρησε τα πράγματα.

“Η Βρετανία θέλει μια ισχυρή και σταθερή ευρωζώνη”, δήλωσε ο βρετανός ηγέτης σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Ο Κάμερον επισκέπτεται το Βερολίνο μία ημέρα μετά την επίσκεψή του στο Παρίσι κατά το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό ως πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Στην ερώτηση αν η Βρετανία σχεδιάζει να μιμηθεί την αιφνίδια απαγόρευση από τη Γερμανία των ακάλυπτων ανοιχτών πωλήσεων ορισμένων χρηματοπιστωτικών εργαλείων αυτήν την εβδομάδα, ο Κάμερον απάντησε ότι αυτό είναι ένα θέμα που ανήκει στην αρμοδιότητα της Αρχής Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών της Βρετανίας. 

Η καγκελάριος της Γερμανίας, τόνισε  ότι η ευρωζώνη βρίσκεται στην αρχή μιας μακράς διαβούλευσης υποστηρίζοντας ότι οι 16 χώρες διαφωνούν ακόμη για το ποια βήματα είναι απαραίτητο να γίνουν για να σταθεροποιηθεί το νόμισμα.

Η Μέρκελ, που έχει δηλώσει ότι οι ευρωπαϊκές συνθήκες θα πρέπει να αλλάξουν, εάν χρειαστεί, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα του ευρώ, τόνισε ότι τα κρατικά ελλείματα είναι μόνο μία όψη της αστάθειας. Πρόσθεσε ότι ένας κρίσιμος παράγοντας είναι η εικόνα της Ευρώπης στο εξωτερικό, “είτε είναι μια ευημερούσα είτε μια στάσιμη ήπειρος”. Ο ρόλος της Βρετανίας και της Γερμανίας είναι παρόμοιος: να διασφαλίσουν ότι ευημερία της Ευρώπης προωθώντας τις καινοτομίες και την οικονομική ανάπτυξη.

Οι δύο ηγέτες είπαν ότι σκοπεύουν να συνεργαστούν εξετάζοντας διάφορες προτάσεις, όπως τη ρύθμιση του τραπεζικού συστήματος, ενόψει των συνόδων των G8 και G20 τον επόμενο μήνα στον Καναδά.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε