Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Γερούν Ντάισελμπλουμ: Αυτός είναι ο νέος επικεφαλής του Eurogroup

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών (δεξιά) μιλά με τον Πορτογάλο ομόλογό του - ΦΩΤΟ REUTERS
Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών (δεξιά) μιλά με τον Πορτογάλο ομόλογό του - ΦΩΤΟ REUTERS

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ αναμένεται να διοριστεί νέος πρόεδρος του Eurogroup και να αναλάβει τα ηνία του συμβουλίου από τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η απόφαση αναμένεται να επικυρωθεί στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 21 Ιανουαρίου, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Το όνομα του νέου επικεφαλής του Eurogroup αποκάλυψαν κοινοτικοί αξιωματούχοι, υπό το καθεστώς της ανωνυμίας και ενώ ο 46χρονος Ντάισελμπλουμ πραγματοποιεί περιοδεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Τη Δευτέρα συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ, καθώς και τους συναδέλφους του από το Βέλγιο και από το Λουξεμβούργο.
Αναμένεται στη Ρώμη εντός της ημέρας, ενώ αύριο προγραμματίζει να επισκεφτεί το Παρίσι.

«Φαίνεται ότι η κατάσταση κινείται προς την κατεύθυνση του Ολλανδού» υποψηφίου για την προεδρία του Eurogroup, δήλωσε στο Reuters κορυφαίος αξιωματούχος της ευρωζώνης, που δεν κατονομάζεται.

Ο Ντάισελμπλουμ διορίστηκε υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας το Νοέμβριο, αφού οι Φιλελεύθεροι, το κόμμα του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, κέρδισαν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου και σχημάτισαν κυβέρνηση συμμαχίας με τους Εργατικούς.
Ήταν ήταν βουλευτής των Εργατικών το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας 12ετίας.

Ο διορισμός του στην προεδρία του Eurogroup συμφωνήθηκε άτυπα στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Δεκέμβριο, αν και οι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων άφησαν την τυπική λήψη της απόφασης στους υπουργούς Οικονομικών, όπως προβλέπει η συνθήκη της ΕΕ.

Η θητεία του, θα είναι όπως προβλέπεται, 2,5 ετών.
«Ο διορισμός Ντάισελμπλουμ αποφασίστηκε στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου και δεν υπήρξαν επιπλοκές έκτοτε. Η ταχύτατη άνοδος του Ντάισελμπλουμ δείχνει για άλλη μια φορά ότι σημασία έχει να βρίσκεσαι στην κατάλληλη θέση την κατάλληλη στιγμή», είπε άλλος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ολλανδός υπουργός οικονομικών υποψήφιος διάδοχος του Γιούνκερ

Ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του Γιούνκερ;

Αμετάκλητη η απόφαση Γιούνκερ να αποχωρήσει από το Eurogroup

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε