Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Για 4η ημέρα καθηλωμένα τα αεροπλάνα στην Ευρώπη

Για 4η ημέρα καθηλωμένα τα αεροπλάνα στην Ευρώπη

Τέταρτη ημέρα ταλαιπωρίας στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, με τους επιστήμονες να μην μπορούν να πουν με βεβαιότητα πότε θα σταματήσουν οι εκρήξεις του ισλανδικού ηφαιστείου…

Τα προβλήματα στις αερομεταφορές εξαιτίας του νέφους από την ηφαιστειακή σκόνη είναι μεγαλύτερα την Κυριακή και μόνο 4.000 πτήσεις πραγματοποιήθηκαν στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο αντί 24.000 που είναι το σύνηθες, δηλαδή ματαιώθηκε την Κυριακή το 84% των ευρωπαϊκών πτήσεων, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Eurocontrol.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροπλοΐας ανέφερε ότι από την Πέμπτη ματαιώθηκαν συνολικά 63.000 πτήσεις στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο και ότι στο μεγαλύτερο τμήμα του δεν πραγματοποιούνται πτήσεις παρά μόνο στη νότια Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, των νοτίων Βαλκανίων, της νότιας Ιταλίας, της Βουλγαρίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Άδεια για την άμεση επαναλειτουργία έξι αεροδρομίων μέχρι τουλάχιστον τις 18.00 GMT σήμερα: Φρανκφούρτη, Βερολίνο Τέγκελ, Βερολίνο Σένεφελντ, Ανόβερο, Ερφούρτη και Λειψία. 

ΑΥΣΤΡΙΑ: Ο εναέριος χώρος θα ξανανοίξει στις 04.00 GMT Δευτέρα, ανάλογα όμως με τις συνθήκες. 

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ: Οι κινήσεις αεροσκαφών περιορίζονται σε ύψος μεταξύ 7.000 και 11.000 μέτρων. Αρκετές πτήσεις ακυρώθηκαν ή καθυστέρησαν στην αναχώρηση από το Μινσκ. 

ΒΕΛΓΙΟ: Ο εναέριος χώρος κλειστός μέχρι τις 18.00 GMT την Δευτέρα, αλλά οι βελγικές αεροπορικές εταιρείες μπορούν να ζητήσουν να επιστρέψουν άδεια τα αεροπλάνα τους. 

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: Ο εναέριος χώρος εν μέρει ανοιχτός για τις πτήσεις από και προς τα νότια και νοτιοανατολικά, κυρίως από την Ελλάδα. 

ΔΑΝΙΑ: Εναέριος χώρος κλειστός τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα στις 06.00 GMT. 

ΙΣΠΑΝΙΑ: Όλα τα ισπανικά αεροδρόμια ξανάνοιξαν. 

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ: Η απαγόρευση των πτήσεων παρατείνεται μέχρι την Δευτέρα στις 15.00 GMT το νωρίτερο. 

ΓΑΛΛΙΑ: Τα περισσότερα αεροδρόμια παραμένουν κλειστά τουλάχιστον μέχρι την Τρίτη, στις 07.00 GMT. Το μέτρο αυτό εφαρμόζεται σε αερολιμένες που βρίσκονται βόρεια της Νίκαιας-Μπορντό, δηλαδή τους πιο κεντρικούς αερολιμένες της χώρας. Τα αεροδρόμια στα νότια και νότιο-δυτικά ξανάνοιξαν σήμερα. 

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Ο εναέριος χώρος κλειστός μέχρι τις 06.00 GMT την Δευτέρα. Η British Airways ακύρωσε όλες τις πτήσεις της, τη Δευτέρα, από και προς το Λονδίνο. Η Ryanair αναστέλλει έως τις 12.00 GMT την Τετάρτη όλες τις πτήσεις της στη Βόρεια Ευρώπη και τις χώρες της Βαλτικής. Η Easyjet διατηρεί την αναστολή των πτήσεων μέχρι την Δευτέρα στις 13.00 GMT. Η Flybe καταργεί όλα της τα δρομολόγια τη Δευτέρα. H BMI ακυρώνει όλες συνδέσεις της με το Λονδίνο Heathrow την Δευτέρα. 

ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Ο εναέριος χώρος κλειστός μέχρι τις 10.00 GMT την Δευτέρα. 

ΙΡΛΑΝΔΙΑ: Ο εναέριος χώρος κλειστός μέχρι τις 12.00 GMT την Δευτέρα. 

ΙΣΛΑΝΔΙΑ: Δεν πλήττεται από το νέφος λόγω της διεύθυνσης του ανέμου, τα αεροδρόμια παραμένουν ανοικτά. 

ΙΤΑΛΙΑ: Ο εναέριος χώρος κλειστός σε όλο το βόρειο τμήμα της χώρας μέχρι τη Δευτέρα στις 06.00 GMT. 

ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Ο εναέριος χώρος κλειστός τουλάχιστον μέχρι τις 18.00 GMT την Κυριακή. 

ΒΑΛΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ: Η εναέρια κυκλοφορία αναστέλλεται μέχρι τις 06.00 GMT την Δευτέρα στη Λετονία, και έως τις 00.00 GMT της Δευτέρας στην Εσθονία. 

ΠΟΛΩΝΙΑ: Ο εναέριος χώρος στο κεντρικό και βόρειο τμήμα της χώρας άνοιξε εκ νέου από τις 14.00 GMT. Έξι αεροδρόμια σε αυτούς τους τομείς ξανάνοιξαν. 
   
ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Ο εναέριος χώρος ξανάνοιξε μόνο για τα αεροσκάφη που πετούν πάνω από τη χώρα από σήμερα στις 09.00 GMT. Καμία πτήση δεν θα απογειωθεί η θα προσγειωθεί στη Ρουμανίας μέχρι τις 09.00 GMT την Δευτέρα. 

ΡΩΣΙΑ: Ο εναέριος χώρος ανοιχτός, αλλά οι πτήσεις προς τα βόρεια και δυτικά της ηπείρου, έχουν ακυρωθεί. Το αεροδρόμιο του Καλίνινγκραντ, έχει κλείσει προσωρινά. 

ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ: Η σκανδιναβική αεροπορική εταιρεία SAS ακυρώνει όλες σχεδόν τις πτήσεις της μέχρι την Τρίτη. Η Νορβηγία ξανάνοιξε ένα νέο τμήμα του εναέριου χώρου της, νότια έως το Μπέργκεν, και θα μπορούσε να ξανανοίξει τον υπόλοιπο στο νότια τμήμα της χώρας απόψε. 

ΣΕΡΒΙΑ / ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ / ΒΟΣΝΙΑ / ΚΡΟΑΤΙΑ: Ο εναέριος χώρος της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και τμήματος της Βοσνίας και της Ερζεγοβίνης θα ανοίξει εκ νέου σήμερα στις 16.00 GMT. Σχεδόν όλα τα αεροδρόμια στην Κροατία, καθώς και το Ζάγκρεμπ, ξανάνοιξαν σήμερα.. 

ΣΛΟΒΑΚΙΑ: Ο εναέριος χώρος κλειστός από την Παρασκευή 

ΣΛΟΒΕΝΙΑ: Ο εναέριος χώρος κλειστός από το Σάββατο μέχρι νεωτέρας 

ΕΛΒΕΤΙΑ: Ο εναέριος χώρος κλειστός μέχρι τις 12.00 GMT την Δευτέρα. 

ΤΣΕΧΙΑ: Το κλείσιμο του εναέριου χώρου, παρατείνεται μέχρι τη Δευτέρα στις 10.00 GMT 

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Κλειστά τα αεροδρόμια στο σύνολο σχεδόν της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς αεροδρομίου στο Κίεβο

Δοκιμαστικές πτήσεις 

Η ηφαιστειακή σκόνη κατά τις εκτιμήσεις ειδικών μπορεί να προκαλέσει τεράστια προβλήματα στους κινητήρες των αεροσκαφών και στους αισθητήρες τους, αλλά και στις ατράκτους. Ωστόσο, δοκιμαστικές πτήσεις που έκαναν χθες η KLM και η Lufthansa έκαναν αρκετά στελέχη των εταιριών να αισιοδοξούν.

Η KLM ανέφερε ότι αεροσκάφος της πέταξε στο συνηθισμένο υψόμετρο των 10 χλμ. ως τα 13 χλμ., χωρίς προβλήματα. Η Lufthansa ανακοίνωσε ότι έκανε 10 πτήσεις από τη Φρανκφούρτη στο Μόναχο, σε ύψος έως και 8 χλμ., χωρίς να προκύψει “τίποτε το ασυνήθιστο, ούτε στην διάρκεια της πτήσης, ούτε στην διάρκεια της πρώτης επιθεώρησης στο έδαφος”. Εάν αυτά τα ευρήματα επιβεβαιωθούν και από τους εξαντλητικότερους τεχνικούς ελέγχους, οι δύο εταιρίες ανακοίνωσαν ότι θα αρχίσουν να κάνουν ορισμένες πτήσεις.

Στο μεταξύ, η AIR FRANCE ανακοίνωσε ότι η πρώτη δοκιμαστική πτήση που πραγματοποίησε δεν παρουσίασε προβλήματα, ενώ μία δεύτερη βρίσκεται σε εξέλιξη για να διαπιστωθεί αν και πόσο η ηφαιστειακή τέφρα επηρεάζει τα αεροσκάφη.

Διαβάστε επίσης:

Το ηφαιστειακό νέφος κοντά στα ελληνικά σύνορα

Οι μισές πτήσεις τη Δευτέρα στην Ευρώπη “μπορούν να πραγματοποιηθούν”

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε