Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Για άλλες 48 ώρες καθηλωμένα τα Airbus A380

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Αεροπορικής Ασφαλείας ζητεί “επαναλαμβανόμενους ελέγχους”. Η Qantas διατηρεί για ακόμη 48 ώρες την καθήλωση του στόλου της.
Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Αεροπορικής Ασφάλειας ανακοίνωσε ότι ανάφλεξη που προκλήθηκε από διαρροή λαδιού στον κινητήρα του αεροσκάφους A-380 της Qantas ευθύνεται για το συμβάν της προηγούμενης εβδομάδας στην πτήση Σιγκαπούρη – Σίδνεϊ και ζήτησε επαναλαμβανόμενους αυστηρούς ελέγχους στα SuperJumbo που φέρουν κινητήρες της Rolls Royce.
 
Από την πλευρά της η αεροπορική εταιρεία Qantas ανακοίνωσε σήμερα ότι η καθήλωση του στόλου της των A380 θα διατηρηθεί για τουλάχιστον 48 ώρες ακόμη.
 
“Τα αεροσκάφη A380 δεν θα τεθούν σε υπηρεσία όσο δεν υπάρχει η απόλυτη βεβαιότητα ότι ο στόλος μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια”, αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας.
 
“Η ανάλυση των πρώτων στοιχείων της έρευνας για το συμβάν δείχνει ότι ανάφλεξη λαδιού (στον κινητήρα) είναι πιθανόν να προκάλεσε τη βλάβη του δίσκου της τουρμπίνας”, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Αεροπορικής Ασφάλειας, η οποία συνιστά “επαναλαμβανόμενους ελέγχους” σε όλα τα “επίπεδα” του κινητήρα, ώστε “εάν εντοπισθεί οποιαδήποτε ανωμαλία, να απαγορευθεί κάθε νέα λειτουργία του κινητήρα”.
 
Η Qantas έχει καθηλώσει από την περασμένη Πέμπτη όλα τα αεροσκάφη της τύπου A380 , έπειτα από την έκτακτη προσγείωση του αεροσκάφους της στη Σιγκαπούρη εξαιτίας βλάβης στον κινητήρα.
 
“Οι μηχανικοί της Qantas παρουσίασαν τρεις κινητήρες για συμπληρωματικούς ελέγχους…Οι μηχανικοί εξέτασαν λεπτομερώς του κινητήρες και τα εξαρτήματά τους για να διαπιστώσουν πώς λειτουργούν σε επιχειρησιακές συνθήκες, και όχι βάσει των προδιαγραφών τους κατά την έξοδο από το εργοστάσιο”, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
 
Το πρόγραμμα επιθεωρήσεων της Qantas είναι απόλυτα σύμφωνο με την εγκύκλιο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Αεροπορικής Ασφαλείας.
 
Μετά την Qantas, και η Singapore Airlines ανακοίνωσε χθες ότι θα ακινητοποιήσει πολλά A380 που είναι εξοπλισμένα με τους ίδιους κινητήρες για να προχωρήσει “για προληπτικούς λόγους” στην αντικατάσταση των κινητήρων Rolls Royce Trent 900 διαβεβαιώνοντας ότι διατηρεί την εμπιστοσύνη της προς το αεροσκάφος.
 
Η Lufthansa , η μόνη άλλη εταιρεία που διαθέτει τέτοια αεροπλάνα, ανακοίνωσε ότι δεν καθήλωσε τα τρία αεροσκάφη της διότι δεν εντόπισε κανέναν πρόβλημα μετά τις επιθεωρήσεις, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της.
 
Ο βρετανικός όμιλος Rolls Royce ανακοίνωσε ότι έχει σημειώσει προόδους στην κατανόηση της βλάβης στο κινητήρα του A380 της Qantas , υπογραμμίζοντας ότι “το συμβάν αφορά ειδικά τον κινητήρα Trent 900”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε