Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Για εμφύλιο προειδοποιεί ο γιος του Καντάφι – 50 νεκροί στην «απελευθέρωση» της Βεγγάζης

Φωτογραφία από βίντεο από τις διαδηλώσεις στη Βεγγάζη - ΦΩΤΟ REUTERS

Η Βεγγάζη μετρά τους νεκρούς της, την ώρα που οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έφτασαν και στην Τρίπολη και η οργή για το καθεστώς Καντάφι, γιγαντώνεται!

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 100 τραυματίστηκαν σοβαρά το μεσημέρι της Κυριακής στη Βεγγάζη, επίκεντρο της εξέγερσης κατά της κυβέρνησης στη Λιβύη.

«Ήταν μία αληθινή τραγωδία…από τις 3 μμ (1300 GMT) και μέχρι τις 9.15 μμ, δεχτήκαμε 50 νεκρούς, οι περισσότεροι από τραύματα σφαίρας. Υπάρχουν 200 τραυματίες, 100 από αυτούς σοβαρά», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Χαμπίμπ αλ-Ομπέιντι, επικεφαλής της μονάδας εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο Al-Jalae.
Χιλιάδες οι αντιφρονούντες στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης - ΦΩΤΟ REUTERS
Την ίδια στιγμή, αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως μέλη του στρατού της Λιβύης είπαν σε κατοίκους της Βεγγάζης ότι αυτομόλησαν και «απελευθέρωσαν» την πόλη από τις δυνάμεις που υποστηρίζουν τον Μουάμαρ Καντάφι.

Ο Χαμπίμπ αλ-Ομπέιντι και ο δικηγόρος Μουχάμαντ Αλ-Μάνα δήλωσαν στο Reuters ότι μέλη της μονάδας «Κεραυνός» μετέβησαν στο νοσοκομείο μαζί με στρατιώτες που είχαν τραυματιστεί στις συμπλοκές με την προσωπική φρουρά του Καντάφι.
Δε διαδηλώνουν μόνο στη Λιβύη κατά του Μοαμάρ Καντάφι... Το κάνουν και στο Λονδίνο! - ΦΩΤΟ REUTERS
«Τώρα λένε ότι επικράτησαν της Πραιτωριανής Φρουράς και ότι ενώθηκαν με τον λαό», είπε τηλεφωνικώς ο Μουάμαρ. Ωστόσο, η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώνεται από άλλη πηγή.

Η Κυριακή ήταν η πρώτη μέρα από την περασμένη Τρίτη που πραγματοποιήθηκαν αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις και στην πρωτεύουσα, Τρίπολη. Τουλάχιστον σε τέσσερα της πρωτεύουσας αναφέρθηκαν διαδηλώσεις, ενώ ανεπιβεβαίωτες πήγες έκαναν λόγο για συγκρούσεις αντικαθεστωτικών και φιλοκυβερνητικών διαδηλωτών στην Πράσινη Πλατεία.
Τα... αισθήματα για τον συνταγματάρχη είναι έκδηλα - ΦΩΤΟ REUTERS
Πυροβολισμοί ακούστηκαν στην πρωτεύουσα και εκτεταμένη χρήση χημικών έγινε από τις δυνάμεις ασφαλείας.

 Ο γιός του ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι, Σαίφ αλ-Ισλάμ Καντάφι, με δηλώσεις του στο κρατικό κανάλι της χώρας LIBYAN TV προειδοποίησε ότι ” η Λιβύη βυθίζεται στο χάος, καθώς διασπαστικές κινήσεις απειλούν την ενότητα της χώρας.”

    Μαρτυρίες αργά το βράδυ της Κυριακής από την πρωτεύουσα της Λιβύης Τρίπολη, κάνουν λόγο για πυροβολισμούς μέσα στους δρόμους της πόλης, για συγκρούσεις της αστυνομίας με διαδηλωτές και για αυτοκίνητα και οχήματα που καίγονται. Σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές που έγιναν μέσω κινητών τηλεφώνων σε διεθνή πρακτορεία, ακούγονται φωνές ανθρώπων στους δρόμους της πρωτεύουσας, που πολλά τμήματά της έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι καθώς έχει διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε