Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Για νίκη του υποψηφίου τους μιλούν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι

Για νίκη του υποψηφίου τους μιλούν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι

Το στρατόπεδο του υποψηφίου Αχμαντ Σαφίκ απέρριψε σήμερα τη νίκη που διεκδικεί η Μουσουλμανική Αδελφότητα στις πρώτες προεδρικές εκλογές

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι δήλωσαν τη Δευτέρα ότι ο υποψήφιός τους, Μοχάμεντ Μόρσι, κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στην Αίγυπτο, τις πρώτες μετά από την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ το Φεβρουάριο του 2011. Το αποτέλεσμα απορρίπτει το στρατόπεδο του υποψηφίου Άχμεντ Σαφίκ. Την ίδια ώρα, αυξημένες εξουσίες δίνει στον εαυτό του το Στρατιωτικό Συμβούλιο της Αιγύπτου.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι είχαν ανακοινώσει λίγο νωρίτερα ότι ο υποψήφιός τους Μοχάμεντ Μόρσι εξασφάλισε ποσοστό 52,5%, με καταμετρημένο το 98% των ψήφων, έναντι 47,5% του Σαφίκ.

«Ο γιατρός Μοχάμεντ Μόρσι είναι ο πρώτος πρόεδρος της Δημοκρατίας που εκλέγεται από το λαό» ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter το Κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, η πολιτική πτέρυγα των Αδελφών Μουσουλμάνων, των οποίων ηγείται ο Μόρσι.

Από την πλευρά του, το στρατόπεδο του υποψηφίου Αχμαντ Σαφίκ απέρριψε τη νίκη που διεκδικούν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι.

«Απορρίπτουμε πλήρως τη νίκη αυτή» δήλωσε στον Τύπο εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας του Σαφίκ, Μαχμούντ Μπαρακέχ.

«Μας προκαλεί κατάπληξη η περίεργη συμπεριφορά που έρχεται να ανατρέψει το αποτέλεσμα των εκλογών» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι το στρατόπεδο του Σαφίκ διαθέτει στοιχεία που δείχνουν τον τελευταίο πρωθυπουργό του Μουμπάρακ να επικρατεί στην καταμέτρηση των ψήφων του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Αίγυπτο.

Οι δύο υποψήφιοι είχαν καταλάβει τις δύο πρώτες θέσεις στον πρώτο γύρο των εκλογών, στις 23 και 24 Μαΐου.
Εν τω μεταξύ, το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, που κυβερνά την Αίγυπτο, ανέλαβε και τη νομοθετική εξουσία μέχρι την ανάδειξη ενός νέου Κοινοβουλίου ενώ έθεσε ως όρο για τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών να υιοθετηθεί προηγουμένως το νέο Σύνταγμα με δημοψήφισμα.

Το νέο σύνταγμα θα γραφεί από επιτροπή όπου «θα εκπροσωπούνται όλες οι συνιστώσες της κοινωνίας» και η οποία θα έχει στη διάθεσή της τρεις μήνες για να ολοκληρώσει το έργο της. Το Στρατιωτικό Συμβούλιο διατηρεί πάντως το δικαίωμα να ασκήσει βέτο σε άρθρα που θα θεωρήσει ότι αντιτίθενται στα συμφέροντα της χώρας.

Το έγγραφο, το οποίο έδινε αυξημένες εξουσίες στο Στρατιωτικό Συμβούλιο, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

«Αποτελεί ένα σημαντικό πισωγύρισμα για τη δημοκρατία και την επανάσταση» δήλωσε ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.

Ανησυχίες για ενδεχόμενη αγκίστρωση του Στρατιωτικού Συμβουλίου από την εξουσία επικρατούν στην Αίγυπτο μετά την απόφαση ανώτατου δικαστηρίου να διαλύσει το Κοινοβούλιο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε