Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Για βασανιστήρια και θηριωδίες κατηγορούν τους Βρετανούς στρατιώτες 192 Ιρακινοί

Για βασανιστήρια και θηριωδίες κατηγορούν τους Βρετανούς στρατιώτες 192 Ιρακινοί

Οι δικηγόροι 192 Ιρακινών κατέθεσαν σήμερα στη βρετανική δικαιοσύνη ένα έγγραφο 82 σελίδων, στο οποίο γίνεται εκτενής αναφορά σε βασανιστήρια, εγκλήματα και θηριωδίες εκ μέρους Βρετανών στρατιωτών, θύματα των οποίων υποστηρίζουν ότι υπήρξαν οι ενάγοντες από το 2003 έως το 2009.

Οι δικηγόροι έχουν στη διάθεσή τους τρεις ημέρες για να πείσουν το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου ότι χρειάζεται να γίνει δημόσια έρευνα για το θέμα αυτό.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει αναθέσει την έρευνα για τις καταγγελίες σε μια ειδική επιτροπή για το Ιράκ, την IHAT. Όμως οι συνήγοροι των 192 Ιρακινών θεωρούν ότι η IHAT δεν είναι αρκούντως ανεξάρτητη. Η σύνθεση της επιτροπής αυτής, στην οποία συμμετέχουν και μέλη της ναυτονομίας, δεν πληρεί “τα απαραίτητα κριτήρια ανεξαρτησίας”, σχολίασε ο Μάικλ Φόρντχαμ, ένας από τους δικηγόρους.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας θεωρεί ότι μιας δημόσια έρευνα θα ήταν “πρόωρη και δυσανάλογη”. Το υπουργείο “παίρνει στα σοβαρά όλους τους ισχυρισμούς για κακομεταχείριση, και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο συστάθηκε η IHAT, ώστε να εξεταστούν σωστά όλες αυτές οι καταγγελίες”, είπε μία εκπρόσωπος.

Οι συνήγοροι των Ιρακινών προειδοποίησαν ότι η υπόθεση αυτή δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου γιατί περίπου άλλοι 800 Ιρακινοί μπορεί επίσης να καταθέσουν μηνύσεις σε βάρος Βρετανών στρατιωτών.

Τον Δεκέμβριο το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι έδωσε αποζημιώσεις ύψους 17,6 εκατομμυρίων ευρώ σε 200 Ιρακινούς που κατηγορούσαν τους Βρετανούς στρατιώτες ότι τους κρατούσαν παράνομα και τους υπέβαλαν σε βασανιστήρια μετά την εισβολή στο Ιράκ το 2003. Οι Βρετανοί αποχώρησαν από το Ιράκ το 2009.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε