Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Γιατί η Πορτογαλία δεν είναι… Ελλάδα!

Ίσως το μόνο μας κοινό πλέον με την Πορτογαλία είναι οι ωραίες παραλίες. Εδώ μια παραλία της Λισαβόνας. ΦΩΤΟ REUTERS
Ο εκλεγμένος πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο επιδιώκει την ταχεία εξυγίανση του δημόσιου τομέα, εμφανίζεται εξαιρετικά φιλόδοξος στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και αναγγέλλει τη σύσταση “ανεξάρτητης δημοσιονομικής αρχής”.
Η νέα κυβέρνηση της Πορτογαλίας θα συστήσει ανεξάρτητη δημοσιονομική αρχή με “ευρείες εξουσίες” για να δημιουργήσει κλίμα εμπιστοσύνης στις αγορές, δηλώνει ο εκλεγμένος πρωθυπουργός της χώρας Πέδρο Πάσος Κοέλιο, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Les Echos.
 
“Αυτός ο νέος θεσμός θα δημιουργηθεί από δύο ανεξάρτητες αρχές της Πορτογαλίας που είναι η Τράπεζα της Πορτογαλίας και το Ελεγκτικό Συνέδριο”, διευκρινίζει ο Πέδρο Πάσος Κοέλιο.

O Πέδρο Πάσος Κοέλιο είναι ο νέος πρωθυπουργος της Πορτογαλίας. REUTERS

 
Θα απαρτίζεται από ανεξάρτητες προσωπικότητες, ανάμεσά τους και μη Πορτογάλοι “ώστε να είναι απολύτως διαφανής ως προς την δημοσιονομική σταθεροποίηση, αλλά επίσης ως προς την δημοσιονομική κατάσταση των επιχειρήσεων του κράτους, των περιοχών και των δήμων”, λέει χωρίς να διευκρινίζει το χρονοδιάγραμμα της σύστασης του νέου θεσμού και τονίζει ότι η δημοσιονομική αρχή θα έχει “πολύ ευρείες εξουσίες”.
 
Ο μελλοντικός πρωθυπουργός της Πορτογαλίας δηλώνει ότι θα είναι περισσότερο φιλόδοξος ως προς τα μέτρα που θα ληφθούν ώστε να αποφευχθεί ένα καταστροφικό σενάριο όπως της Ελλάδας.
 
“Ελπίζω ότι οι πράξεις μας, περισσότερα από τα λόγια μας, θα κάνουν τη διαφορά ανάμεσα στην Πορτογαλία και την Ελλάδα”, λέει.
 
“Για τον λόγο αυτόν είναι ουσιαστικό όλοι οι στόχοι, αλλά και το χρονοδιάγραμμα, της συμφωνίας με την τρόικα να τηρηθούν. Οφείλουμε να είμαστε περισσότερο φιλόδοξοι ως προς τις ιδιωτικοποιήσεις, στα κρατικά μέσα ενημέρωσης, για παράδειγμα. Εχουμε ανάγκη από νέους κανόνες στους τομείς της κοινωνικής ασφάλισης, της εκπαίδευσης και της δικαιοσύνης. Είμαστε πολύ φιλόδοξοι ως προς αυτές τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες εκτείνονται πέραν των προβλεπομένων από τη συμφωνία (με την τρόικα), λέει.
 
“Δεν έχουμε εναλλακτική λύση. Πρέπει οπωσδήποτε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών απέναντι στην Πορτογαλία. Και για να γίνει αυτό οφείλουμε να τηρήσουμε όλους τους στόχους που έχουν τεθεί από τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο”, λέει.
 
Για την προώθηση της ανάπτυξης, ο Πέδρο Πάσος Κοέλιο δηλώνει ότι θα ρίξει το βάρος στις εξαγωγές. “Θα μειώσουμε το κόστος απασχόλησης για τις επιχειρήσεις, κυρίως για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Αυτός θα είναι ένας τρόπος για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητάς τους”, λέει.
 
Σε ερώτηση σχετικά με το πώς θα πείσει τους Πορτογάλους να δεχθούν τόσες θυσίες, τη στιγμή που έχουν ήδη υποστεί τρία πακέτα μέτρων λιτότητας, λέει:
 
“Δίνοντας το παράδειγμα. Εάν οι Πορτογάλοι πληρώνουν περισσότερους φόρους και τους ζητάμε να κάνουν περισσότερες περικοπές δαπανών, η επόμενη κυβέρνηση θα εξοικονομήσει περισσότερους πόρους από ό,τι η προηγούμενη. Οφείλουμε να εξυγιάνουμε ταχέως τον δημόσιο τομέα και τις κρατικές επιχειρήσεις. Εχουμε πολλά να κάνουμε. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να αποτύχουν. Εχουμε ανάγκη από μία κυβέρνηση υψηλού επαγγελματισμού, που θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στις ικανότητες του δημόσιου τομέα”, κατέληξε.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε