Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Γιατί ο Στρος Καν έπρεπε να είχε πάει στο Μεξικό!

REUTERS
Ερευνα του Reuters δείχνει ότι οι μεξικανοί ανέχονται ευκολότερα τα παραστρατήματα και ειδικά διάσημων και πολιτικών προσώπων.

Όταν ο πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν επέστρεψε στη Γαλλία την προηγούμενη, απαλλαγμένος από τις κατηγορίες για τον βιασμό μιας καμαριέρας ξενοδοχείου της Νέας Υόρκης, οι συμπολίτες του επιφύλαξαν παγερή υποδοχή.
 
Τα πράγματα θα ήταν όμως διαφορετικά αν είχε πάει στο Μεξικό, καθώς έρευνα του Reuters και της εταιρίας δημοσκοπήσεων Ipsos σε 20 χώρες σχετικά με το πώς αντιδρούν όσον αφορά δημόσια, σεξουαλικά παραστρατήματα διασήμων και πολιτικών προσώπων, έδειξε ότι το 57% των Μεξικανών θα ήταν πολύ πιθανόν ή αρκετά πιθανό να ανέχονταν κάτι τέτοιο.
 
Τους Μεξικάνους ακολούθησαν σε «άνετο» πνεύμα οι Βέλγοι με 55%, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες ανεκτικοί θα εμφανίζονταν το 48% των πολιτών. Αντιθέτως, στην Γαλλία, την πατρίδα του Στρος Καν, μόλις το 33% θα ήταν διατεθειμένο να συγχωρήσει παρόμοιες σεξουαλικές ατασθαλίες, ενώ πιο αυστηροί από όλους εμφανίζονται οι Ιάπωνες, με 28%.
 
Στην έρευνα, οι 18.722 συμμετέχοντες ερωτήθηκαν επίσης αν η συμπεριφορά που επιδεικνύεται στα σεξουαλικά σκάνδαλα αντικατοπτρίζει τις πραγματικές προσωπικότητες των εμπλεκόμενων ή αν η φήμη και εξουσία τους οδήγησαν να σκεφτούν ότι θα μπορούσαν να αποφύγουν να πληρώσουν τις συνέπειες των πράξεών τους.
 
Στη Γαλλία, το 80% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η φήμη ήταν η κύρια αιτία, ενώ το Μεξικό ήταν μάλλον ισόποσα μοιρασμένο στα δύο: το 49% δήλωσε ότι η εξουσία ευθύνεται, ενώ το 51% απέδωσε τα σεξουαλικά σκάνδαλα στην προσωπικότητα.
 
Σε γενικές γραμμές, σε ολόκληρο τον κόσμο η απάντηση στο ερώτημα ήταν μοιρασμένη, με το 46% να δηλώνουν ότι η εξουσία ευθύνεται και το 54% να υποστηρίζουν ότι αιτία είναι τα προσωπικά χαρακτηριστικά. Στις Ηνωμένες πολιτείες, τα ποσοστά ήταν 43% εξουσία και 57% προσωπικότητα.
 
Χαρακτηριστικό είναι ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, έστω και οριακή με 51%, δήλωσε ότι οι γυναίκες είναι εξίσου πιθανό να προβούν σε σεξουαλικές ατασθαλίες, αλλά λιγότερο πιθανό να πιαστούν επ’ αυτοφώρω.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε