Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Τεράστια ανθρωπιστική κρίση στη Συρία

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Τεράστια ανθρωπιστική κρίση στη Συρία

Δύο χρόνια μετά την έναρξη των σφοδρών συγκρούσεων στη Συρία, η ανθρωπιστική κατάσταση είναι καταστροφική και η παροχή βοήθειας υπολείπεται κατά πολύ βάσει των αναγκών που υπάρχουν.

Το σύστημα υγείας που λειτουργούσε άρτια στο παρελθόν έχει καταρρεύσει και οι ελλείψεις σε τρόφιμα είναι καθημερινό φαινόμενο, ενώ υπάρχουν διαρκώς διακοπές στην παροχή νερού και ρεύματος.

Τα παραπάνω τονίστηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την έναρξη των σφοδρών συγκρούσεων και την τεράστια ανθρωπιστική κρίση που μαίνεται στη Συρία. Στη συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκε και η επίσημη έκθεση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που αναδεικνύει την αποτυχία της διεθνούς βοήθειας μέχρι σήμερα.

Ο Απόστολος Βεΐζης, γιατρός, υπεύθυνος Προγραμμάτων του Ελληνικού Τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, περιέγραψε την κατάσταση, τις τεράστιες ανθρωπιστικές ανάγκες και τις προκλήσεις στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. «Το 57% των νοσοκομείων έχει καταστραφεί και το 36% είναι αδύνατο να λειτουργήσει, ενώ τα επίσημα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν τις ιδιωτικές κλινικές ή τα αυτοσχέδια νοσοκομεία που έχουν καταστραφεί», επισήμανε ο κ. Βεΐζης.

Έπειτα από δύο χρόνια εξαιρετικά βίαιων συγκρούσεων που έχουν αφήσει πίσω τους περισσότερους από 70.000 νεκρούς (σύμφωνα με τον ΟΗΕ) οι κάτοικοι της Συρίας αντιμετωπίζουν σήμερα μια ανθρωπιστική καταστροφή. Παρά τα επανειλημμένα αιτήματά τους οι Γιατροί Χωρίς

Σύνορα δεν έχουν λάβει άδεια από την κυβέρνηση να δράσουν στη Συρία. Παρόλα αυτά κατόρθωσαν να ανοίξουν τρία νοσοκομεία στη βόρεια Συρία και μέχρι σήμερα έχουν περιθάλψει 16.000 ασθενείς και έχουν πραγματοποιήσει 1.300 χειρουργικές επεμβάσεις. Οι ομάδες της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης παρέχουν επίσης βοήθεια σε Σύρους πρόσφυγες στο Λίβανο, στο Ιράκ, στην Ιορδανία και στην Τουρκία.

Οι γιατροί που περιέθαλπαν τραυματίες κινδύνευαν να χαρακτηριστούν «εχθροί του καθεστώτος», να συλληφθούν, να φυλακιστούν ακόμη και να θανατωθούν. Οι τραυματίες γι’ αυτόν το λόγο άρχισαν να αποφεύγουν τα δημόσια νοσοκομεία και απευθύνονταν σε παράνομα αυτοσχέδια νοσοκομεία που λειτουργούσαν σε σπίτια, αγροκτήματα, ακόμη και σε σπηλιές.

Ο Δημήτρης Γιαννούσης, χειρουργός, μέλος της ομάδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Συρία, που επέστρεψε πρόσφατα, κατέθεσε την προσωπική του εμπειρία από ένα αυτοσχέδιο, καμουφλαρισμένο νοσοκομείο που έχει στηθεί στην περιοχή της Βόρειας Συρίας. «Πέρα από την ιατρική βοήθεια, ο ρόλος μας είναι να καταγγείλουμε όσα συμβαίνουν», δήλωσε αναφερόμενος σε αεροπορικές επιδρομές με θύματα πολλά παιδιά που συνέβησαν κοντά στην περιοχή.

Από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι το Φεβρουάριο του 2013 οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν πραγματοποιήσει περισσότερα από 1.500 χειρουργεία και περισσότερες από 20.800 εξετάσεις στα εξωτερικά ιατρεία. Στην Τουρκία, στον Λίβανο, στο Ιράκ και στην Ιορδανία όπου περιθάλπουν Σύρους πρόσφυγες έχουν πραγματοποιήσει 69.000 ιατρικές συνεδρίες. Σύμφωνα με το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες 2,5 εκατομμύρια Σύροι έχουν εκτοπιστεί μέσα στη χώρα τα τελευταία δύο χρόνια και ζουν σε άσχημες συνθήκες, ενώ 1 εκατομμύριο έχουν γίνει πρόσφυγες. Ο προϋπολογισμός του 2013 της οργάνωσης για τα προγράμματα μέσα και γύρω από τη Συρία ανέρχεται στα 19,1 εκατ. ευρώ που θα προέλθουν από δωρεές ιδιωτών.

Διαβάστε

Έβαζαν 15χρονο σε τροχό και τον έκαιγαν με τσιγάρα – Συνέβη στη Συρία

Ημέρα της Γυναίκας: Μια πρόσφυγας που προτιμά τον πόλεμο από την Ελλάδα

Συρία: Στα χέρια ανταρτών 21 κυανόκρανοι – Διαβουλεύσεις για την απελευθέρωσή τους

Συρία: Παρέδωσαν Γερμανό δημοσιογράφο που αγνοείτο στον πρεσβευτή της Ρωσίας

Συρία: 40 νεκροί από επίθεση σε αυτοκινητοπομπή στρατιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε