Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Γιούλια Τιμοσένκο, η… Εβίτα Περόν της Ουκρανίας – Πόσο άλλαξε μέσα στη φυλακή (ΦΩΤΟ)

Γιούλια Τιμοσένκο, η… Εβίτα Περόν της Ουκρανίας – Πόσο άλλαξε μέσα στη φυλακή (ΦΩΤΟ)

Το πρόσωπό της πρησμένο. Εκείνη σε αναπηρικό καροτσάκι. Τα μαλλιά της, όπως, πάντα, τυλιγμένα γύρω από το κεφάλι της. Η Γιούλια Τιμοσένκο, η γυναίκα που πιστεύει πως είναι η μετενσάρκωση της Εβίτας Περόν, βγήκε από τη φυλακή και ετοιμάζει τη μεγάλη επιστροφή της στην πολιτική σκηνή της Ουκρανίας.

Από την πρώτη στιγμή της αποφυλάκισή της, η Τιμοσένκο κράτησε κλειστά τα χαρτιά της. Το μόνο που αποκάλυψε ήταν οι ηγετικές της βλέψεις. Άλλωστε από τη φυλακή πήγε απευθείας στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου.

Καθόταν σε αναπηρικό καροτσάκι (λόγω προβλήματος στη σπονδυλική στήλη) και δε σηκώθηκε στιγμή, παρά μόνο όταν υποβασταζόμενη “προσκύνησε” σημείο όπου διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.
Το πρόσωπό της πρησμένο, δε θύμιζε πολύ τη λεπτή γυναίκα που φυλακίστηκε το 2011 ή την πρωθυπουργό και ηγέτιδα της “πορτοκαλί” επανάστασης (πάλι κατά του Γιανουκόβιτς). Το μόνο ίδιο ήταν τα μαλλιά της. Εκεί, ήταν σα να μην είχε περάσει μια μέρα…



Η άλλη Γιούλια

Η Γιούλια δεν είναι εύκολος άνθρωπος, λένε άνθρωποι που την έχουν γνωρίσει. “Θεωρεί πως είναι μετενσάρκωση της Εβίτα Περόν” λέει στη Daily Mail ο Dmitry Vydrin, πρώην στενός της σύμβουλος.

Δε μπορεί να είναι ομαδική. Οι συνεργάτες της πρέπει να… μαντεύουν τι θέλει να κάνει και αν δεν… το πετύχουν, γίνεται έξαλλη! Κάποιοι την αποκαλούν ακόμη και φαντασιόπληκτη, ενώ όπως αναφέρει η Daily Mail, όπως πολλοί ηγέτες της Σοβιετικής Ένωσης “πιστεύει στα ζώδια και στη φυσική”.



Η περιουσία των 11 δισ.

Την “μπλεχτεί” με την πολιτική, η Γιούλια Τιμοσένκο (γεννημένη σε σοβιετικό έδαφος και μεγαλωμένη μέσα στην ανέχεια μόνο από τη μητέρα της) ήταν επιχειρηματίας. Και μάλιστα πολύ επιτυχημένη. Τότε ακόμα είχε μαύρα μαλλιά και χωρίς… πλεξούδα. Μαζί με τον άντρα της Αλεξάντρ έφτιαξαν πρώτα μια αλυσίδα ενοικιάσεως βίντεο και μετά στράφηκαν στον τομέα της ενέργειας και του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, η Τιμοσένκο δανείστηκε 5.000 ρούβλια για να ανοίξει το… βιντεοκλάμπ που θα έδειχνε πειρατικές ταινίες του Χόλιγουντ.

Την αποκαλούσαν “πριγκίπισσα του φυσικού αερίου” αφού έφτασε να έχει μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες μονοπωλίου ενέργειας, να ελέγχει το 20% του ΑΕΠ και να εκτοξεύσει την περιουσία της.


Η αποφυλάκιση

Η πρώην πρωθυπουργός της χώρας ήταν ο πρώτος άνθρωπος που… “εξαργύρωσε” την πτώση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Μια από τις πρώτες αποφάσεις που πήρε η νέα Βουλή της Ουκρανίας ήταν να την αποφυλακίσει.

Τους τελευταίους μήνες νοσηλευόταν φρουρούμενη σε νοσοκομείο του Χάρκοβο. Εκεί όπου σύμφωνα με πληροφορίες την επισκέφθηκε ο ίδιος ο Γιανουκόβιτς, λίγες ώρες πριν αφεθεί ελεύθερη. Τι είπαν, κανείς δεν ξέρει. Το πιθανότερο είναι να συζήτησαν την επόμενη μέσα στην Ουκρανία και τη θέση τους σε αυτήν…

Μάλλον, όμως, η Τιμοσένκο δεν ένιωσε τόσο καλά όταν το βράδυ του Σαββάτου εμφανίστηκε ενώπιον 50.000 κόσμου στην πλατεία Ανεξαρτησίας και άκουσε κάποιους από τους διαδηλωτές να την αποδοκιμάζουν.



Η 54χρονη σήμερα Τιμοσένκο μπορεί να αρνήθηκε τη θέση της μεταβατικής πρωθυπουργού, αλλά θεωρείται βέβαιο πως ήδη προετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις της. Και ίσως να τις ετοιμάζει από το… εξωτερικό, όπου θα ταξιδέψει άμεσα για να συναντήσει την Άνγκελα Μέρκελ, όπως συμφώνησαν οι δυο τους στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Κυριακή.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: REUTERS

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΙΡΗ ΚΑΛΟΥΤΣΑΚΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ολοταχώς προς τριχοτόμηση η Ουκρανία – “Ξηλώνουν” ό,τι θυμίζει τον Γιανουκόβιτς

Οι ΗΠΑ “σπρώχνουν” την Ουκρανία στο ΔΝΤ

Η Ουκρανία στη δίνη του διαμελισμού – Νέο video σοκ: η στιγμή που ελεύθεροι σκοπευτές “θερίζουν” διαδηλωτές – Με ελικόπτερο το ‘σκασε ο Γιανουκόβιτς

Άνθρωπος της Τιμοσένκο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας – Παραμένει εξαφανισμένος ο Γιανουκόβιτς

Μέσα στο παλάτι του Βίκτορ Γιανουκόβιτς (ΦΩΤΟ)

Ουκρανία 2014 όπως Γιουγκοσλαβία το 1991; Η απάντηση στο ερώτημα

Ηγετική εμφάνιση Τιμοσένκο στην πλατεία Ανεξαρτησίας: “Συνεχίστε τις κινητοποιήσεις!” – Ο Γιανουκόβιτς προσπάθησε να διαφύγει στη Ρωσία

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε