Τρίτη, 19 Μαρ.
14oC Αθήνα

Γιούνκερ: “Ελληνική τραγωδία” το Brexit – Συνομιλία Τουσκ – Τραμπ

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε σήμερα στην Ταορμίνα ότι εξεπλάγη ευχάριστα από την υποστήριξη που εξέφρασε ο Ντόναλντ Τραμπ προς την Ευρωπαϊκή Ενωση για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ συμφώνησε ότι το Brexit είναι απλώς ένα συμβάν, όχι απειλή».

Μετά την συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ χθες στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου: «Ηταν σαφές και για τους δύο μας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση των 27 είναι περισσότεροι ενωμένη μετά, παρά πριν από το Brexit».
«Προσπάθησα να τον πείσω, και το πιστεύω απολύτως, ότι το Brexit είναι πολύ σημαντικό και δραματικό, αλλά είναι απλώς ένα περιστατικό και όχι απειλή. Και ο πρόεδρος Τραμπ συμφώνησε. Για μένα ήταν μία πολύ θετική στιγμή της συνομιλίας μας».
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι το Brexit αναφέρθηκε εν παρόδω κατά την συνάντηση των Βρυξελλών και χαρακτήρισε «ελληνική τραγωδία» την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλέιου από την ΕΕ.
«Περιέγραψα για ποιον λόγο δεν θέλουμε άλλα κράτη μέλη να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση και δεν ξέρω άλλο κράτος μέλος που να έχει την πρόθεση να φύγει», είπε.
Ο Τραμπ εξόργισε πέρυσι τους ευρωπαίους ηγέτες όταν δήλωσε κατά την διάρκεια της προκλεογικής του εκστρατείας ότι το Brexit είναι ένα πολύ ευχάριστο γεγονός και ότι το παράδειγμα της Βρετανίας θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες. Ωστόσο, από την ανάληψη της προεδρίας, θεωρείται ότι απέκτησε περισσότερη εκτίμηση για την αξία της ευρωπαϊκής ολόκληρωσης απέναντι στα αμερικανικά συμφέροντα. Χθες, πηγή της Ευρωπαϊκής Ενωσης δήλωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την ανησυχία του ότι οι Αμερικανοί θα χάσουν θέσεις εργασίας εξαιτίας του Brexit.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε