Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Γκάφα ολκής από τον εκπρόσωπο του Τραμπ! “Ο Χίτλερ δεν χρησιμοποιούσε χημικά όπως ο Άσαντ”

Φωτογραφία REUTERS
Φωτογραφία REUTERS

Ο Σον Σπάισερ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου και άρα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είναι ίσως ο μοναδικός άνθρωπος που ενσαρκώνει το moto παλιάς διαφήμισης: καλύτερα να μασάς, παρά να μιλάς. Γιατί κάθε φορά που μιλάει, θα κάνει γκάφα. Αυτή τη φορά όμως, ξεπέρασε –και κυρίως χωρίς να το καταλάβει- τα όρια, υποβαθμίζοντας ουσιαστικά ο Ολοκαύτωμα!

Όλα έγιναν στο καθιερωμένο briefing των πολιτικών συντακτών την Τρίτη, όταν ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ ρωτήθηκε από δημοσιογράφο για την επίθεση με χημικά στη Συρία, η οποία (με παρέμβαση της Ιβάνκα Τραμπ) προκάλεσε την επέμβαση των ΗΠΑ. Και τότε πέταξε τη… μπαρούφα.

Υποστήριξε λοιπόν ότι «όταν μιλάμε για το αέριο σαρίν, ο Χίτλερ δεν χρησιμοποίησε το αέριο εναντίον του ίδιου του λαού με τον τρόπο που το κάνει ο Άσαντ». Σαν να εννόησε λοιπόν πως αφού ο Χίτλερ δεν σκότωσε (που σκότωσε) Γερμανούς, δεν υπάρχει και Ολοκαύτωμα. Σαν να μην ήταν, κατά τη “λογική” του, έγκλημα πολέμου η εξόντωση σε στρατόπεδα συγκέντρωσης 6 εκατομμυρίων ανθρώπων με χρήση χημικών σε θαλάμους αερίων.

Και φυσικά μια τέτοια δήλωση από τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου δεν ήταν δυνατόν να μην προκαλέσει σάλο. Όχι μόνο από οργανώσεις Εβραίων στις ΗΠΑ που άκουσαν τον εκπρόσωπο του Αμερικανού προέδρου να υποβαθμίζει (αν όχι εν αγνοία του να μην αναγνωρίζει) το Ολοκαύτωμα από τους Ναζί του Χίτλερ, αλλά και στα social media και κυρίως από πολιτικούς στις ΗΠΑ.

Ο Σπάισερ, μετά το σάλο, ζήτησε συγγνώμη. Αλλά αυτό δεν κάνει μικρότερη τη γκάφα του. «Με κάθε ειλικρίνεια, έκανα κατά λάθος ένα απρεπές και αναίσθητο σχόλιο για το ζήτημα του Ολοκαυτώματος (…) Δεν χωράει καμιά σύγκριση», είπε ο Σπάισερ στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN. «Για αυτό, ζητώ συγγνώμη. Ήταν ένα λάθος».

Η επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η Νάνσι Πελόσι, υποστήριξε νωρίτερα πως ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου θα έπρεπε να έχει ήδη απολυθεί. «Ο Σον Σπάισερ πρέπει να απολυθεί, και ο πρόεδρος πρέπει αμέσως να αποκηρύξει τις δηλώσεις του εκπροσώπου του», ανέφερε η Πελόσι σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα. «Είτε ο Σπάισερ μιλάει εξ ονόματος του προέδρου, ή ο πρόεδρος δεν θα έπρεπε να τον είχε προσλάβει», πρόσθεσε. Και σημείωσε ότι ο Σπάισερ υποβάθμισε το Ολοκαύτωμα τη στιγμή που οι Εβραίοι στις ΗΠΑ εορτάζουν το Πάσχα.

«Ο Σον Σπάισερ δεν έχει πλέον την ακεραιότητα να υπηρετεί ως εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος Τραμπ πρέπει να τον απολύσει αμέσως», τόνισε ο Στίβεν Γκόλντσταϊν, εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου “Άννα Φρανκ” για τον Αμοιβαίο Σεβασμό.

Το Μουσείο του Ολοκαυτώματος, χωρίς να αναφερθεί άμεσα στα σχόλια του Σπάισερ, ανέβασε λίγη ώρα μετά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο ένα βίντεο στον λογαριασμό του στο Twitter το οποίο περιέχει σπαρακτικές εικόνες με τα πτώματα που ανακάλυψαν οι αμερικανικές δυνάμεις όταν κατέλαβαν το στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Λευκός Οίκος κλήθηκε να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα όσον αφορά δημόσιες τοποθετήσεις του για το Ολοκαύτωμα. Τον Ιανουάριο, πολλοί είχαν επικρίνει το γεγονός ότι η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος δεν περιείχε ουδεμία αναφορά στους Εβραίους.

Ο Σπάισερ είχε υπερασπιστεί την ανακοίνωση σημειώνοντας ότι εν μέρει γράφτηκε από ένα μέλος του προσωπικού της αμερικανικής προεδρίας που έχει εβραϊκή καταγωγή και μέλη της οικογένειάς του επέζησαν του Ολοκαυτώματος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε