Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Γκίλαρντ κάνει… φαβορί τους Εργατικούς

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Μετά την αλλαγή στην ηγεσία του και την ανάληψη της προεδρίας από την Τζούλια Γκίλαρντ, το Εργατικό Κόμμα Αυστραλίας γίνεται ξανά φαβορί για τη νίκη στις επερχόμενες εκλογές.

Δυο ξεχωριστές δημοσκοπήσεις που έγιναν αμέσως μετά την άνοδο της Γκίλαρντ στην πρωθυπουργία έδειξαν σημαντική μεταστροφή του εκλογικού σώματος.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση Age/Nielsen μετά και την καταμέτρηση των δεύτερων προτιμήσεων, το Εργατικό κόμμα συγκεντρώνει το 55% της προτίμησης των ερωτηθέντων έναντι 45% που συγκεντρώνει ο Συνασπισμός Φιλελευθέρων-Εθνικών.

Από την ίδια δημοσκόπηση προκύπτει ότι σε πρώτες προτιμήσεις η δημοτικότητα του Εργατικού κόμματος αυξήθηκε 14 μονάδες και εκτινάχτηκε στο 47% ενώ της αξιωματικής αντιπολίτευσης μειώθηκε μια μονάδα και έπεσε στο 42%. «Καθίζηση”» υπέστη όμως η δημοτικότητα των Πράσινων που μειώθηκε 7 μονάδες και έπεσε στο 8%.

Το 53% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι προτιμά την Γκίλαρντ για πρωθυπουργό και μόνο το 34% επέλεξε τον Τόνι Άμποτ του οποίου η δημοτικότητα μειώθηκε 5%.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη δημοσκόπηση είχε αρχίσει να γίνεται πριν την αλλαγή ηγεσίας των Εργατικών. Μια αλλαγή που έγινε λόγω της πτώσης της δημοτικότητας της κυβέρνησης και του έως πρόσφατα πρωθυπουργού Κέβιν Ραντ. Η τελευταία, λοιπόν, δημοσκόπηση κατέγραφε άνοδο της δημοτικότητας τόσο της κυβέρνησης όσο και του απερχόμενου πρωθυπουργού.

Μια άλλη δημοσκόπηση, που έγινε μετά τις τελευταίες εξελίξεις από την εταιρία Galaxy Poll για λογαριασμό της εφημερίδας Herald Sun δείχνει επίσης άνοδο της δημοτικότητας των Εργατικών.

Στο ερώτημα ποιον θεωρείται καταλληλότερο πρωθυπουργό η Γκίλαρντ συγκεντρώνει 58% και ο Άμποτ 32%. Κορυφαία στελέχη προτείνουν στη νέα πρωθυπουργό της Αυστραλίας να προσφύγει στις κάλπες τον Αύγουστο ενώ άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε