Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Γκίντος: “Η ΕΚΤ θα δράσει καταλλήλως”

Γκίντος: “Η ΕΚΤ θα δράσει καταλλήλως”
Ο ισπανός υπουργός Οικονομίας Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη μια πολυαναμενόμενη συνεδρίαση, “θα ενεργήσει καταλλήλως” σε ό,τι αφορά την κρίση του ευρώ και επανέλαβε τη δέσμευση της χώρας του να μειώσει το έλλειμμα.
 

Τον Αύγουστο “η ΕΚΤ είπε πως μπορούσε να παρέμβει στη δευτερογενή αγορά” αγοράζοντας χρέος των πιο εύθραυστων χωρών της ευρωζώνης, όπως η Ισπανία ή η Ιταλία, υπενθύμισε ο υπουργός μιλώντας στον ιδιωτικό ραδιοσταθμό Onda Cero.
 
“Αυτό είναι που θα αποφασισθεί μέσα στις προσεχείς εβδομάδες”, πρόσθεσε υπογραμμίζοντας πως “αυτή την εβδομάδα υπάρχει μια σύνοδος του συμβουλίου των διοικητών της ΕΚΤ”.
 
“Πιστεύω πως η ΕΚΤ γνωρίζει θαυμάσια ποια είναι η προβληματική του ευρώ και θα ενεργήσει καταλλήλως” και “η ισπανική κυβέρνηση σέβεται απολύτως την ανεξαρτησία της”, δήλωσε.
 
Οι προσδοκίες από τη συνάντηση της Πέμπτης είναι τεράστιες. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι αναμένεται να παρουσιάσει σ’ αυτή το πλαίσιο ενός νέου σχεδίου αγοράς κρατικών ομολόγων, το οποίο αμφισβητεί η Γερμανία, για να βοηθηθεί η ζώνη του ευρώ.
 
“Ως τώρα δεν έχει προσδιοριστεί ούτε πώς θα είναι η παρέμβαση της ΕΚΤ ούτε ποιες θα είναι οι προϋποθέσεις”, υπογράμμισε ο Λουίς ντε Γκίντος.
 
Ο υπουργός υπενθύμισε πως “η ΕΚΤ έχει ήδη παρέμβει σε άλλες ευκαιρίες, πριν από περίπου ένα χρόνο, στη δευτερογενή αγορά, και η θεμελιώδης κριτική είναι πως οι τότε κυβερνήσεις, μόλις πέτυχαν αυτή την αγορά χρέους, χαλάρωσαν τις προσπάθειές τους για την μείωση του δημοσίου ελλείμματος και τις μεταρρυθμίσεις”.
 
“Αυτό είναι κατά κάποιο τρόπο αυτό που προσπαθούμε να αποφύγουμε τώρα”, πρόσθεσε.
 
 
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε