Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Γκορμπατσόφ: Πρόωρος ο ενταφιασμός του Βλαντιμίρ Λένιν

Ο Λένιν είναι τοποθετημένος μέσα σε ένα γυάλινο φέρετρο και δίνει την εντύπωση ότι πρόκειται για κερένια κούκλα.

Ο πρώην Σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ χαρακτήρισε σήμερα “πρόωρο” να ενταφιαστεί ο πατέρας της Οκτωβριανής Επανάστασης, ο Βλαντίμιρ Λένιν, που αναπαύεται από το 1924 στο μαυσωλείο του, στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας.

“Νομίζω ότι θα φτάσουμε εκεί, αλλά θεωρώ ότι προς το παρόν δεν πρέπει να ληφθούν μέτρα για τον ενταφιασμό του”, είπε μιλώντας στο πρακτορείο Ιντερφάξ την παραμονή της 87ης επετείου από το θάνατο του Λένιν.

Η ιδέα να απομακρυνθεί η βαλσαμωμένη σορός του Λένιν από το μαυσωλείο επανέρχεται τακτικά στη Ρωσία. Σήμερα την επανέλαβε ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, ένας βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος της Ενωμένης Ρωσίας. “Ο Λένιν είναι αμφιλεγόμενη προσωπικότητα σε πολιτικό επίπεδο και η παρουσία του ως κεντρική φιγούρα σε μια νεκρόπολη στην καρδιά της χώρας μας είναι καθαρός παραλογισμός” είπε, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του κόμματος. Στην Κόκκινη Πλατεία “δεν βρίσκεται πια η σορός του Λένιν, οι ειδικοί ξέρουν ότι έχει μείνει μόνο το 10% του σώματός του, το υπόλοιπο αντικαταστάθηκε πριν από πολύ καιρό”, πρόσθεσε.

Ο σύμβουλος του Κρεμλίνου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μιχαήλ Φεντότοφ, πρότεινε από την πλευρά του να μετατραπεί το μαυσωλείο σε μουσείο και να τεθεί σε συζήτηση ο ενταφιασμός του Λένιν.

Ο Λένιν πέθανε στις 21 Ιανουαρίου 1924 και χαίρει ακόμη ιδιαίτερου σεβασμού από τους Ρώσους που νοσταλγούν την ΕΣΣΔ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε