Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Γουατεμάλα: Στους 115 οι νεκροί από την “Αγκάθα”

Χάος
Χάος, νεκρούς και καταστροφές άφησε πίσω της η
Η τροπική καταιγίδα “Αγκαθα”, η πρώτη της “εποχής των κυκλώνων” σε αυτήν την περιοχή του πλανήτη, προκάλεσε τον θάνατο των 115 ανθρώπων κι άφησε πίσω της χιλιάδες άστεγους.

Τουλάχιστον 115 είναι οι νεκροί, ενώ σε πολλές χιλιάδες ανέρχονται οι πληγέντες από την επέλαση της τροπικής καταιγίδας Άγκαθα στην κεντρική Αμερική, σύμφωνα με τους επίσημους απολογισμούς.

 
Η Γουατεμάλα, που επλήγη δεινότερα συγκριτικά με τους γείτονές της στο πέρασμα της τροπικής καταιγίδας, απαριθμεί τώρα απ’ αυτήν 92 νεκρούς, 54 αγνοούμενους, αλλά και 112 χιλιάδες εκτοπισμένους λόγω της θεομηνίας. 

Σφοδρότατα έχει πληγεί η επαρχία της Γουατεμάλας, Σιμαλτενάγκο, περίπου 50 χλμ. δυτικά από την πρωτεύουσα, όπου έχουν σημειωθεί οι 49 θάνατοι από την “Αγκαθα”. Στη γειτονική Ονδούρα, οι θάνατοι από την θεομηνία φθάνουν τους 15, ενώ τους τρείς χιλιάδες προσεγγίζουν οι επειγόντως εκτοπισμένοι. Στο Σαλβαδόρ, οι θάνατοι είναι εννέα, ενώ όσο διαρκεί το πέρασμα της τροπικής καταιγίδας η Υπηρεσία Πολιτικής άμυνας τελεί σε “κόκκινο συναγερμό”, ενώ η κατάσταση περιγράφεται απ’ αυτήν ως “κρίσιμη”. 

Η χειρότερη πληγείσα κοινότητα είναι το Σαν Αντόνιο Παλόπο, όπου οι βροχές προκάλεσαν κατολίσθηση εδαφών, οι οποίες παρέσυραν 25 κατοικίες, με αποτέλεσμα 15 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης Αντρές Κούμες.

 
Οι αρχές ανακοίνωσαν πως οι σοροί των νεκρών θα θάβονται αμέσως, ούτως ώστε να αποφευχθούν οι επιδημίες. Το διεθνές αεροδρόμιο της χώρας θα παραμείνει κλειστό για το επόμενο πενθήμερο.
 
Στο γειτονικό Σαλβαδόρ, ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας Χόρχε Μελέντες ανακοίνωσε τον θάνατο έξι ανθρώπων και δήλωσε πως άλλοι δύο αγνοούνται μετά το πέρασμα της Άγκαθα από τη χώρα. Ο πρόεδρος Μαουρίσιο Φούνες κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «κρίσιμη».
 
Στην Ονδούρα αναφέρθηκαν οκτώ νεκροί και πολλές χιλιάδες είναι οι πληγέντες, ενώ σημαντικές είναι και οι υλικές ζημιές.

   

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε