Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Γρίφος ο σχηματισμός κυβέρνησης στο Ισραήλ

Γρίφος ο σχηματισμός κυβέρνησης στο Ισραήλ

Ο «χαμένος» των βουλευτικών εκλογών στο Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου ξεκινά άμεσα διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης και δεν αποκλείεται να χρειαστεί τη συνδρομή της αντιπολίτευσης.

Το κοινό ψηφοδέλτιο των κόμματος Λικούντ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του κόμματος Ισραελ Μπεϊτέινου του πρώην υπουργού Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν λαμβάνει 31 έδρες, έναντι 42 που διέθετε στο απερχόμενο κοινοβούλιο.

Ο Νετανιάχου έχει μεν νέα εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης αλλά είδε τις έδρες του κόμματός του στην Κνεσέτ να μειώνονται. Εξ ου και ο όρος «χαμένος». Κερδισμένος των εκλογών δεν είναι άλλος από το νεοϊδρυθέν κόμμα Γες Ατίντ (Υπάρχει μέλλον) του πρώην αστέρα της τηλεόρασης και δημοσιογράφου Γιαΐρ Λαπίντ, το οποίο ιδρύθηκε πριν από έναν χρόνο, και εξασφαλίζει 18-19 έδρες.

Ο δεξιός συνασπισμός (Λικούντ-Μπεϊτέινου) και ο συνασπισμός της κεντροαριστεράς, στον οποίο μετέχουν το κόμμα Γες Ατίντ -που έκανε την έκπληξη– και τα αραβικά κόμματα, αποσπούν ίσο αριθμό εδρών στο κοινοβούλιο, 60 έδρες ο καθένας, μετά την καταμέτρηση του 99,5% των ψηφοδελτίων των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες στο Ισραήλ, ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή.

Ακολουθεί το Εργατικό Κόμμα με 15 έδρες.
Ανάμεσα στα άλλα κόμματα που θεωρούνται “φυσικοί” σύμμαχοι του Νετανιάχου, η Εβραϊκή Εστία, το εθνικιστικό θρησκευτικό κόμμα που εκπροσωπεί του εποίκους υπό τον Ναφτάλι Μπένετ εκλέγει 11 βουλευτές, τα υπερορθόδοξα κόμματα των σεφαρδιτών “Σας” αποσπά 11 έδρες και των ασκενάζι “Ενωμένος Ιουδαϊσμός της Τορά” 7 έδρες.
Το νέο κεντρώο “Κίνημα” (ΧαΤνούχα) της πρώην υπουργού Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι που στήριξε την εκστρατεία του στην επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας με τους Παλαιστίνιους λαμβάνει 6 έδρες, το αριστερό Μέρετζ επίσης 6 έδρες, τα αραβικά κόμματα 12 έδρες και το Καντίμα 2 έδρες.

Ο Νετανιάχου υποσχέθηκε ότι θα επιδιώξει θα σχηματίσει την “ευρύτερη δυνατή κυβέρνηση”. Όμως πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν ότι θα ακολουθήσουν πολλές εβδομάδες συζητήσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ δεν αποκλείουν ακόμη και την πιθανότητα τελικά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός να καταλήξει στην αντιπολίτευση.

Όμως ο ηγέτης του κόμματος «έκπληξη» των εκλογών Γαΐρ Λαπίντ, έχει δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχει σε μία κυβέρνηση Νετανιάχου, παρά μόνον αν ο πρωθυπουργός δεσμευθεί να δώσει ώθηση στην ειρήνη με τους Παλαιστίνιους. Τάχθηκε όμως κι αυτός υπέρ του σχηματισμού του ευρύτερου δυνατού κυβερνητικού συνασπισμού.

“Καλώ τους πολιτικούς ηγέτες να συνεργασθούν μαζί μου για τον σχηματισμό της ευρύτερης δυνατής κυβέρνησης που θα ενώσει μετριοπαθή στοιχεία της αριστεράς και της δεξιάς για μία πραγματική αλλαγή”, δήλωσε ο πραγματικός νικητής των ισραηλινών εκλογών.

“Έχουμε κόκκινες γραμμές. Δεν θα ξεπεράσουμε αυτές τις κόκκινες γραμμές, ακόμη και αν αυτό μάς αναγκάσει να παραμείνουμε στην αντιπολίτευση”, δήλωσε στην ισραηλινή τηλεόραση ο Γαακόβ Πέρι, στέλεχος του Γες Αντίντ, σύμφωνα με το BBC.
Από την πλευρά της, η ηγέτις του Εργατικού Κόμματος Σέλι Γιαχίμοβιτς δήλωσε ότι “υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για μία πολιτική ανατροπή και το τέλος της κυβέρνησης Νετανιάχου”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα exit polls δείχνουν νίκη του Νετανιάχου στο Ισραήλ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε