Σάββατο, 20 Απρ.
20oC Αθήνα

Γυναίκα “αράχνη” στην CIA – Εμπλέκεται σε απαγωγή [pic]

Γυναίκα “αράχνη” στην CIA – Εμπλέκεται σε απαγωγή [pic]

Οι αρχές της Πορτογαλίας είναι πιθανό να προχωρήσουν την επόμενη εβδομάδα στην έκδοση μιας 59χρονης γυναίκας που εργαζόταν για λογαριασμό της CIA κατόπιν αιτήματος των αρχών της Ιταλίας, όπου έχει καταδικαστεί ερήμην για την απαγωγή ενός Αιγύπτιου ιμάμη, υπό τον όρο ότι θα δικαστεί εκ νέου, όπως γνωστοποίησε σήμερα (23.02.2017) ο δικηγόρος της.

Η Σαμπρίνα ντε Σόουζα, που έχει διπλή υπηκοότητα, αμερικανική και πορτογαλική, αρνείται κάθε ανάμιξη στην απαγωγή του ιμάμη Αμπού Όμαρ, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Οσάμα Χάσαν Νασρ, από έναν δρόμο του Μιλάνου την 17η Φεβρουαρίου 2003, στο πλαίσιο μιας επιχείρησης στην οποία συμμετείχε η ιταλική υπηρεσία πληροφοριών (Sismi) και η CIA, και τη μεταγωγή του στην Αίγυπτο, όπου κατά τους νομικούς εκπροσώπους του υπέστη επανειλημμένους βασανισμούς.

Η Ντε Σόουζα συνελήφθη από την πορτογαλική αστυνομία τη Δευτέρα και περιμένει να υπάρξει τελεσίδικη απόφαση για την έκδοσή της σε μια φυλακή στο Πόρτο. Οι ιταλικές αρχές θέλουν να εκτίσει την ποινή κάθειρξης έξι ετών η οποία είχε επιβληθεί στην ίδια και σε άλλα 25 πρόσωπα για την υπόθεση της απαγωγή του Αμπού Όμαρ, στο πλαίσιο του προγράμματος «έκτακτων μεταγωγών» των ΗΠΑ.

Το πρόγραμμα των μυστικών μεταγωγών υπήρξε ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα μέτρα που πήρε η Ουάσινγκτον μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ. Ο Νασρ, βρισκόταν σε μια λίστα υπόπτων των αμερικανικών αρχών.
«Μέσα στην επόμενη εβδομάδα, η Σαμπρίνα αναμένεται να μεταφερθεί στην Ιταλία», δήλωσε ο πορτογάλος συνήγορός της Μανουέλ ντε Μαγκαλιάες ε Σίλβα, κρίνοντας ότι η άφιξή της στην ιταλική επικράτεια θα φέρει τους ιταλούς δικαστές προ διλήμματος και ότι δεν είναι ακόμα σαφές εάν θα εκτίσει την ποινή που της έχει επιβληθεί.

«Τι θα κάνει ο ιταλός δικαστής όταν του παρουσιάσουν μια κρατούμενη η οποία εκδόθηκε αφού πορτογαλικό δικαστήριο το ενέκρινε υπό τον όρο ότι θα διεξαχθεί δεύτερη δίκη, κάτι το οποίο βάσει του νόμου στην Ιταλία είναι πολύ δύσκολο να γίνει;», διερωτήθηκε ο ίδιος. Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Πορτογαλίας δεν έκανε κανένα σχόλιο για την υπόθεση.

ΦΩΤΟ ΑΠΟ TWITTER

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου σημείωσε πως η Ουάσινγκτον είναι «βαθιά απογοητευμένη για την καταδίκη και την ποινή που επιβλήθηκε στην κυρία Ντε Σόουζα» και πρόσθεσε ότι «παρακολουθούμε την υπόθεσή της στενά (…) Η κυβέρνηση των ΗΠΑ παίρνει σοβαρά την υποχρέωσή της να συμπαρίσταται στους πολίτες των ΗΠΑ στο εξωτερικό».

«Εκτιμάμε τις προσπάθειες της ιταλικής κυβέρνησης η οποία αμφισβητεί τη δίωξη (και την καταδίκη της Ντε Σόουζα, προσφεύγοντας) στο Συνταγματικό Δικαστήριο» της Ιταλίας, ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος και διευκρίνισε πως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ βρίσκεται σε επαφή με τη γυναίκα. Η CIA αποφεύγει να σχολιάσει την υπόθεση.

Ο δικηγόρος της Ντε Σόουζα δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο RTP ότι «το ελάχιστο που περιμένουμε από τη διπλωματία των ΗΠΑ είναι να συνεργαστεί (με τις ιταλικές αρχές) ώστε η κατάσταση να επιλυθεί άμεσα, έστω με προεδρική χάρη».
Ορισμένα από τα πρόσωπα που είχαν καταδικαστεί για την ανάμιξή τους στην απαγωγή του Αιγύπτιου έχουν λάβει χάρη.

Η Ντε Σόουζα, η δράση της οποίας για λογαριασμό της CIA λέει πως τερματίστηκε το 2009, είχε συλληφθεί και παραμείνει υπό κράτηση για μικρό χρονικό διάστημα στην Πορτογαλία τον Οκτώβριο του 2015 κατόπιν αιτήματος ιταλών εισαγγελικών λειτουργών. Τα διαβατήριά της κατασχέθηκαν, αλλά αποφυλακίστηκε σύντομα. Διάφορες εφέσεις και προσφυγές της Ντε Σόουζα στην πορτογαλική δικαιοσύνη εναντίον της έκδοσής της απορρίφθηκαν κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε