Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

House of Trumps! Γιατί ήταν η Ιβάνκα στη συνάντηση με Άμπε

House of Trumps! Γιατί ήταν η Ιβάνκα στη συνάντηση με Άμπε

– Ερωτήματα προκαλεί η παρουσία της Ιβάνκα Τραμπ στη συνάντηση του πατέρα της με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας
– Στο… χρυσοποίκιλτο “παλάτι” του στο Μανχάταν δέχθηκε ο Τραμπ τον Άμπε αφού πρώτα του έβγαλε το… “λάδι”
– Παρών και ο γαμπρός του Τζάρεντ Κούσνερ
– Ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να είναι αξιόπιστος δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός

Δυο πράγματα ξεχώρισαν από τη συνάντηση του νεοεκλεγέντα προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, στο… χρυσοποίκιλτο “παλάτι” του Αμερικανού μεγιστάνα στον Πύργο Τραμπ στο Μανχάταν στη Νέα Υόρκη. Μια συνάντηση που έγινε… σίριαλ, αφού ο Τραμπ δεν ήθελε να αποκαλύψει ούτε στον… Άμπε που και πότε θα τον συναντήσει.

Το πρώτο λοιπόν ήταν πως τον δέχτηκε στο σπίτι του στον Πύργο του. Σε ένα σκηνικό από… ατόφιο χρυσάφι, αφού αυτό (το κιτς) είναι ο Ντόναλντ Τραμπ. Το δεύτερο που προκάλεσε αίσθηση και κυρίως ερωτήματα είναι η παρουσία τόσο της κόρης του Ιβάνκα στη συνάντηση όσο και του συζύγου της Τζάρεντ Κούσνερ.

Η Ιβάνκα μάλιστα, στην οποία πολύ περίμεναν ότι θα παραδώσει τα κλειδιά της “αυτοκρατορίας” του ο Τραμπ έμεινε και στη συνάντηση που είχαν ο πατέρας της με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας. Στις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα φαίνονται οι δυο άνδρες να κάθονται σχεδόν αντικριστά σε έναν καναπέ, δίπλα τους συνοδοί του Άμπε και απέναντί τους η Ιβάνκα Τραμπ.

Η συνάντηση που έγινε το βράδυ της Πέμπτης (17.11.2016), λίγο αφού από το Βερολίνο ο απερχόμενος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα (κυρίως) και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, είχαν “καρφώσει” πολλάκις τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ. Ο Ομπάμα ουσιαστικά κάλεσε όσους αντιδρούν στο αποτέλεσμα των εκλογών να διαδηλώνουν κατά του Τραμπ («δεν μπορώ να τους ζητήσω να σωπάσουν» είπε) και χαρακτήρισε την εκλογική νίκη του μεγιστάνα ως τη «μεγαλύτερη πολιτική αναταραχή της σύγχρονης ιστορίας».

Το τετ α τετ του Τραμπ με τον Άμπε ήταν η πρώτη συνάντηση με ξένο ηγέτη. Και είχε διάρκεια σχεδόν 90 λεπτών.

Η παρουσία της Ιβάνκα και του συζύγου της προκάλεσε πλήθος ερωτημάτων. Και αυτό γιατί δεν δικαιολογείται επισήμως. Η Ιβάνκα ήταν μεν παρούσα στην κατ’ ιδίαν συνάντηση των δυο ανδρών, αλλά δεν είναι σαφές αν έμεινε καθ’ όλη τη διάρκειά της ή για ένα μέρος αυτής.

Τόσο η Ιβάνκα όσο και ο σύζυγός της (ο οποίος ήταν παρών και στην επίσκεψη Τραμπ στον Λευκό Οίκο και ασκεί μεγάλη επιρροή στον πεθερό του) αλλά και τα αδέρφια της, Έρικ και Ντόναλντ Τζούνιορ, είναι μέλη της “ομάδας διαδοχής” που έχει συστήσει ο Τραμπ και έχουν αναλάβει να στελεχώσουν την κυβέρνησή του.

«Είναι σπάνιο να βλέπουμε ένα μέλος της οικογένειας να παρίσταται στην πρώτη συνάντηση μεταξύ δύο ηγετών, ακόμη κι αν αυτή είναι ανεπίσημη, όμως δεν προκαλεί μεγάλη έκπληξη που η Ιβάνκα εμπλέκεται στην πολιτική. Όπως και να έχει αυτό είναι το στυλ του Τραμπ», σχολίασε ο Γιοσινόμπου Γιαμαμότο, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο πανεπιστήμιο Νιιγκάτα.

Υπάρχει όμως και μια άλλη πληροφορία που μπορεί να εξηγεί την παρουσία της Ιβάνκα Τραμπ στη συνάντηση του πατέρα της με τον Σίνζο Άμπε: ιαπωνικά μμε αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται ο Τραμπ να την διορίσει πρέσβη των ΗΠΑ στην Ιαπωνία. Τη θέση κατέχει τώρα η Κάρολαϊν Κένεντι, κόρη του πρώην Αμερικανού προέδρου Τζ. Φ. Κένεντι.

«Η πιθανότητα η Ιβάνκα να αναλάβει τη θέση αυτή δεν είναι μηδενική, όμως είναι πολύ νωρίς για να το πούμε», σχολίασε ο Γιαμαμότο. Υπενθυμίζεται ότι η μητέρα της Ιβάνα, η πρώτη σύζυγος του Ντόναλντ Τραμπ, φέρεται να έχει ζητήσει από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ να την κάνει… πρέσβη των ΗΠΑ στην Τσεχία, την χώρα από την οποία κατάγεται.

Όπως κι αν έχει, το όλο θέμα θυμίζει λίγο… House of Cards όταν ο Φρανκ Άντεργουντ (Κέβιν Σπέισι) διόρισε τη σύζυγό του (Ρόμπιν Ράιτ) πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ. Κι άντε μετά να πεις πως η ζωή δεν αντιγράφει την τηλεόραση…

Παρών ήταν επίσης και ο Μάικλ Φλιν, ο ακροδεξιός αντιστράτηγος εν αποστρατεία, στον οποίο ο Τραμπ έχει προσφέρει τη θέση του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας.

Άμπε: Αξιόπιστος ο Τραμπ

Όλα αυτά ενώ ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας χαρακτήρισε, μετά τη συνάντηση, τον Ντόναλντ Τραμπ «αξιόπιστο ηγέτη» μετά τη συνάντησή τους.

Ο Άμπε στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση των 90 λεπτών που είχε με τον Τραμπ είπε: «Οι συνομιλίες με έκαναν να νιώσω βέβαιος ότι μπορούμε να χτίσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης». Παρόλα αυτά ο Ιάπωνας πρωθυπουργός δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες για τα θέματα που συζητήθηκαν, καθώς επρόκειτο για ανεπίσημη συνάντηση.

Ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Facebook συνοδευόμενη από μια φωτογραφία του με τον Άμπε έγραψε: «Χάρηκα που ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε πέρασε από το σπίτι μου και ξεκίνησε μια μεγάλη φιλία».

Η ηγεσία της Ιαπωνίας ανησυχεί για το μέλλον των διμερών σχέσεων με τις ΗΠΑ, που βρίσκονται στο επίκεντρο της διπλωματίας του Τόκιο, αλλά και της πολιτικής του για την εθνική ασφάλεια.

Ο Τραμπ ενίσχυσε τις ανησυχίες στην Ιαπωνία και την περιοχή κάνοντας σχόλια σχετικά με την πιθανότητα το Τόκιο να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, με τη δήλωσή του ότι θα ζητήσει από τους εταίρους των ΗΠΑ να πληρώνουν περισσότερα για να διατηρήσουν αμερικανικές δυνάμεις στο έδαφός τους υπό την απειλή της αποχώρησης και με την αντίθεσή του στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με 12 χώρες της περιοχής του Ειρηνικού.

Ο Άμπε συνεργάστηκε στενά με τον απερχόμενο πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για την εμπορική αυτή συμφωνία, που εντασσόταν στα σχέδια του Αμερικανού προέδρου για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη ισχύ της Κίνας στην περιοχή, αλλά αποτελούσε και θεμελιώδη λίθο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων του Ιάπωνα πρωθυπουργού.

«Οι συμμαχίες δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς εμπιστοσύνη. Είμαι πλέον πεπεισμένος ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Τραμπ είναι ένας αξιόπιστος ηγέτης», επεσήμανε ο Άμπε, χαρακτηρίζοντας τη συζήτησή τους «ειλικρινή» που διεξήχθη «σε θερμή ατμόσφαιρα».

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι δέχθηκε να συναντηθεί με τον Τραμπ ξανά ώστε να συζητήσουν πιο εκτενώς. Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτό θα συμβεί πριν την ορκωμοσία του νεοεκλεγέντα προέδρου των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου.

Στο Τόκιο ο υπουργός Οικονομικών Τάρο Άσο σχολίασε: «Η συζήτηση διήρκεσε περισσότερο απ’ όσο ήταν προγραμματισμένο, γεγονός που σημαίνει ότι (οι δύο άνδρες) ήταν στο ίδιο μήκος κύματος και ότι πήγε καλά».

Διπλωμάτες και αναλυτές επισημαίνουν πάντως ότι, παρά την καλή ατμόσφαιρα, είναι δύσκολο ακόμη να εκτιμηθεί ποια θα είναι η πολιτική του Τραμπ αναφορικά με θέματα ασφαλείας μέχρις ότου προχωρήσει στον διορισμό βασικών συνεργατών του και μελών της κυβέρνησης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε