Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Η Amazon διακόπτει τη συνεργασία με τους νεοναζί ιδιωτικούς φρουρούς

Η Amazon διακόπτει τη συνεργασία με τους νεοναζί ιδιωτικούς φρουρούς

Το Διαδικτυακό κατάστημα Amazon ανακοίνωσε σήμερα ότι λύει το συμβόλαιο με μια ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας, η οποία όπως αποκαλύφθηκε εφαρμόζει πρακτικές εκφοβισμού μεταναστών, εποχικών εργαζόμενων στα κέντρα διανομής του στη Γερμανία.

Η πολυεθνική αυτή εταιρία, η οποία εδρεύει στις ΗΠΑ, διαβεβαίωσε ότι “δεν θα έχει πλέον σχέσεις με την εταιρεία εφεξής”, όπως δήλωσε μια εκπρόσωπος της θυγατρικής της στη Γερμανία μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η γερμανική θυγατρική της Άμαζον εδρεύει στο Μόναχο κι απασχολεί 8.000 μόνιμους υπαλλήλους και χιλιάδες ανθρώπους ως εποχικό προσωπικό σε περιόδους μεγάλης ζήτησης, όπως αυτή των Χριστουγέννων. Το συνδικάτο ver.di ζήτησε από την εταιρεία να προσέλθει σε διαπραγμάτευση για να συναφθεί μια συλλογική σύμβαση, ενώ αξίωσε υψηλότερους μισθούς.

“Η Άμαζον δηλώνει ότι σε ουδεμία περίπτωση η εταιρεία μας δείχνει ανοχή σε διακρίσεις κι εκφοβισμούς, εννοεί δε η κάθε συνεργαζόμενη με εμάς εταιρεία να πράττει το ίδιο ακριβώς”, τόνισε η ίδια εκπρόσωπος.

Στη Γερμανία ξέσπασε σάλος σχετικά με την εταιρία μετά τις καταγγελίες για καταπίεση κι εκφοβισμό ως μέρος των συνθηκών εργασίας στις τεράστιες αποθήκες τους όπου υπάρχουν υψηλού επιπέδου αυτοματισμοί και το προσωπικό απλώς παραλαμβάνει βιβλία, ρούχα και άλλα προϊόντα και τα πακετάρει προς αποστολή.

Σύμφωνα με μια εκπομπή που μετέδωσε το ARD την 13η Φεβρουαρίου, προσωρινοί εργαζόμενοι από την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Ισπανία και άλλες χώρες κατατρομοκρατούνταν από τους φρουρούς, που φορούν νεοναζιστικού τύπου ρούχα και άρβυλα. Οι επιτηρητές των εποχιακών εργαζόμενων δούλευαν για μια εταιρία με την επωνυμία “H.E.S.S. Security”.

Οι μαύρες στολές της Τορ Στέιναρ που φορούσαν οι ιδιωτικοί φρουροί είναι το ένδυμα επιλογής για πολλούς γερμανούς ακροδεξιούς, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο. Η Άμαζον έχει αποσύρει τα είδη αυτά από τον κατάλογό της.

Το ρεπορτάζ του καναλιού περιείχε την πληροφορία ότι οι ξένοι εποχιακοί εργαζόμενοι μετέβαιναν με λεωφορείο στην Γερμανία “κατά εκατοντάδες”, και δη παραπλανημένοι για το ύψος των αποδοχών που θα είχαν–οι πραγματικές ήταν κατά 10% κατώτερες των υπεσχημένων.

Η Άμαζον χαρακτήρισε αναληθή στοιχεία του ρεπορτάζ, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν έχει καμιά άμεση συμβατική σχέση με την εταιρεία ασφάλειας.

Η γερμανίδα υπουργός Εργασίας Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι θα ξεκινήσει έρευνα από τις αρχές για τις συνθήκες εργασίας των εποχιακών εργαζόμενων στη Γερμανία, ενώ απείλησε να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας μιας εταιρείας που “ενοικιάζει” εποχικούς εργαζόμενους και φρουρούς στο Διαδικτυακό κατάστημα.

“Πρέπει να εξεταστούν με προσοχή τα πραγματικά στοιχεία”, διεμήνυσε η φον ντερ Λέγεν σε δηλώσεις της στην εφημερίδα Welt am Sonntag. “Εάν επαληθευθούν οι κατηγορίες, τότε η εταιρεία που υπενοικιάζει δικό της προσωπικό σε άλλη (η H.E.S.S. Security) μπορεί να χάσει την άδεια της λειτουργίας της”, τόνισε η φον ντεν Λέγεν.

Μετά την προβολή της εκπομπής η Άμαζον αντιμετώπισε τεράστια κατακραυγή στο Διαδίκτυο, με πολλούς χρήστες κοινωνικών δικτύων να καλούν να της επιβληθεί μποϊκοτάζ από τους καταναλωτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σκάνδαλο με την Amazon! Έβαζε νεοναζί να εκφοβίζουν τους αλλοδαπούς υπαλλήλους της! (BINTEO)

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε