Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Η Δανία απειλεί με βέτο κατά του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού

Η Δανία απειλεί με βέτο κατά του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού

Η Δανία προτίθεται να ασκήσει βέτο στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ για το διάστημα 2014-20 εάν δεν επιτύχει μείωση της δικής της συνεισφοράς, ανακοίνωσε σήμερα η πρωθυπουργός της χώρας Χέλε Τόρνινγκ-Σμιντ.

«Το ουσιαστικό μήνυμά μας προς τις άλλες χώρες και αυτό για το οποίο εμείς παλεύουμε είναι πως θα πρέπει να εξασφαλίσουμε μία μείωση (των χρημάτων που συνεισφέρουμε) και πως δεν επιθυμούμε να πληρώσουμε για τις μειώσεις των άλλων πλουσίων χωρών», τόνισε η Τόρνινγκ-Σμιντ κατά τη συνάντηση εργασίας με μέλη της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του δανικού κοινοβουλίου.

Η ίδια τόνισε πως θα ζητήσει αυτή να κυμανθεί στο ένα δισεκ. κορώνες (134 εκατ. ευρώ).

Η απειλή από τη Δανία έρχεται να προστεθεί στην ανάλογη που διετύπωσε προ εξαημέρου ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος τόνισε πως θα αντιταχθεί σε οποιαδήποτε αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ πάνω από τον πληθωρισμό, την οποία θεωρεί «απαράδεκτη» καθώς οι εθνικές κυβερνήσεις πασχίζουν να κάνουν μειώσεις στα δικά τους δημοσιονομικά έξοδα.

Τα περί του προϋπολογισμού της επόμενης επταετίας θα συζητηθούν στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 22 και 23 Νοεμβρίου. Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έχει δηλώσει πως «αναμένει πολλές νύκτες» διαπραγματεύσεων.

Η Δανία έως το 2011 ήταν αντίθετη στις μειώσεις των κρατικών συνεισφορών στον προϋπολογισμό της ΕΕ, ιδίως της μείωσης της Βρετανίας, που χρονολογείται από το 1984. Με δεδομένη την προοπτική ότι αυτό το σύστημα είναι πιθανότερο να διαρκέσει, η δανική κυβέρνηση ανέκρουσε πρύμνα και πλέον συνηγορεί με τη σειρά της υπέρ της μείωσης της συνεισφοράς αυτής.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε