Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Η Δύση δεν μπορεί να ανεχθεί την άνοδο της Κίνας γι’ αυτό έδωσε το Νόμπελ στον Σιαομπό

REUTERS
Απόδειξη πως η Δύση δεν μπορεί να ανεχθεί την άνοδο της Κίνας αποτελεί η βράβευση με Νόμπελ Ειρήνης του Λιου Σιαομπό, ισχυρίζεται ο κινεζικός Τύπος.

Η βράβευση με το Νόμπελ Ειρήνης του κινέζου διαφωνούντα Λιου Σιαομπό αποδεικνύει πως η Δύση δεν μπορεί να χωνεύσει την ιδέα της ραγδαίας ανόδου της Κίνας, τονίζει στα σημερινά του δημοσιεύματα ο κρατικός Τύπος, απηχώντας την έντονη καταδίκη της κυβέρνησης στην απόφαση της επιτροπής του βραβείου.
 
Ορισμένες κινεζικές εφημερίδες υπαινίσσονται πως αυτή η βράβευση αποδεικνύει τις προκαταλήψεις της Δύσης στην οικονομική και πολιτική άνοδο της Κίνας.
 
Όπως τονίζουν οι Παγκόσμιοι Καιροί, μία λαϊκή εφημερίδα της Κίνας, εάν εφαρμοσθούν οι ιδέες του Λιου για πολυκομματική δημοκρατία στην Κίνα, «η μοίρα της χώρα δεν θα είναι καλλίτερη από αυτήν της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και της Γιουγκοσλαβίας και η χώρα πιθανώς να καταρρεύσει σύντομα».
 
Η ελεγχόμενη από το Πεκίνο εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ Τα Κουνγκ Πάο, χαρακτήρισε τη βράβευση του Λιου ως «μαύρο χιούμορ», που αποδεικνύει πως η επιτροπή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης στερείται σοβαρότητας.
 
«Αυτού του είδους το Νόμπελ Ειρήνης δεν είναι καλλίτερο από ένα παλιόχαρτο», τονίζει η εφημερίδα.
 
Ο 54χρονος Λιου, αποτελεί στόχος στο καθεστώς της Κίνας από το 1989, οπόταν συμμετείχε στις απεργίες πείνας των φοιτητών έως την καταστολή του κινήματός τους στην πλατεία Τιενανμέν και στη συνέχεια με τις απόψεις του για την ελευθερία του λόγου και τον εκδημοκρατισμό της κινεζικής πολιτικής σκηνής, με αποκορύφωμα τη δημοσίευση της Χάρτας Ο8, για την οποία συνελήφθη και καταδικάσθηκε τα περασμένα Χριστούγεννα σε 11ετή κάθειρξη.
Την ίδια ώρα η σύζυγος του κινέζου διαφωνούντα Λιου Σιαομπό και τιμημένου με το βραβείο Νόμπελ 2010, επιβεβαιώνει σε σύντομο σημείωμά της στο Twitter πως έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό στο Πεκίνο, χωρίς δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον έξω κόσμο.
 
«Φίλοι μου, έχω επιστρέψει στο σπίτι. Στις 8 Οκτωβρίου ετέθην σε κατ’ οίκον παρακολούθηση. Αγνοώ πότε θα μπορέσω να δω οποιονδήποτε», τονίζει στο κείμενό της η Λιου Σιά στο χθεσινό της κείμενο.
 
«Το κινητό μου τηλέφωνο είναι εκτός λειτουργίας και δεν μπορώ να λάβω, ούτε και να κάνω κλήσεις», προσθέτει η ίδια, η οποία έχει τεθεί υπό στενή παρακολούθηση τις τελευταίες εβδομάδες. Την είδηση για τον κατ’ οίκο περιορισμό της Λιου Σιά μετέδωσε η αμερικανική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Freedom Now.
 
Η ίδια τονίζει πως το Σάββατο είδε τον σύζυγό της, που βρίσκεται φυλακισμένος στη βορειοανατολική Κίνα για να του ανακοινώσει την είδηση της βράβευσής του με το Νόμπελ.
 
«Είδα τον Σιαομπό και στις 9 Οκτωβρίου του είπα μες στην φυλακή πως κέρδισε το βραβείο. Θα σας πω περισσότερα αργότερα. Παρακαλώ, όλοι εσείς που μπορείτε, βοηθήστε με να επικοινωνώ μέσω του Twitter. Ευχαριστώ», τονίζεται στο κείμενο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε