Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

“Η Δύση γνώριζε για το λαθρεμπόριο ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο”

Η δήλωση αυτή ανήκει σε μέλος του συμβουλίου της Ευρώπης.

“Δυτικές κυβερνήσεις τελούσαν σε γνώση του λαθρεμπορίου οργάνων ανθρώπων στο Κόσοβο”, επεσήμανε ο εισηγητής για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντικ Μαρτί, σε συνέντευξή του στη σλοβενική εφημερίδα “Ντέλο”.

Σημείωσε πάντως ότι, “μάρτυρες του λαθρεμπορίου κινδυνεύουν με τη θανατική ποινή, εάν αποκαλυπτόταν πώς συνομιλούσαν με την αποστολή της ΕΕ γιά το Κόσοβο, την Eulex”, κατά συνέπειαν “θα έπρεπε να λειτουργήσει ένα πρόγραμμα γιά την προστασία μαρτύρων”, εάν υπήρχε η βούληση να διερευνηθεί σε βάθος το ζήτημα της λαθρεμπορίας ανθρωπίνων οργάνων. Καταλήγοντας ο Μαρτί τόνισε ότι “δεν βλέπω να γίνεται το πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, επειδή θα καταδειχθεί ότι ενώ γνώριζαν, κυβερνήσεις στη Δύση, αδράνησαν”.

Ο Μαρτί έχει κάνει και υπόμνημα γι αυτό το θέμα το οποίο τέθηκε υπόψη της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, τον περασμένο Ιανουάριο , σύμφωνα με το οποίο αντάρτες Κοσοβάροι μέσω Αλβανίας έκαναν λαθρεμπόριο οργάνων Σέρβων αιχμαλώτων τους, στα τέλη της περασμένης 10ετίας. Με το υπόμνημα ζητείται να γίνουν έρευνες στο Κόσοβο και την Αλβανία .

Ο πρώην ηγέτης του “Εθνικοαπελευθερωτικού στρατού του Κόσοβου”, σήμερα πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, σχολιάζοντας το υπόμνημα Μαρτί, τόνισε ότι “δεν τον αφορά καθόλου”, όμως θα τον ενδιέφερε να γίνει η ζητούμενη απ’ αυτόν έρευνα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε