Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Η Ε.Ε απαγορεύει την πώληση… φουσκωτών στην Λιβύη για να μειώσει τις μεταναστευτικές ροές

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υιοθέτησαν σήμερα νέους κανονισμούς προκειμένου να εμποδίσουν την εξαγωγή στη Λιβύη φουσκωτών σκαφών και εξωλέμβιων μηχανών. Με τον τρόπο αυτό ελπίζουν να μειώσουν τις ροές μεταναστών που προσπαθούν να φτάσουν την Ευρώπη διαπλέοντας την Μεσόγειο.
 

Η απόφαση αυτή ελήφθη σήμερα κατά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Το συμβούλιο ήταν εν μέρει αφιερωμένο στη Λιβύη, τη χώρα απ’ όπου αποπλέουν σχεδόν όλοι οι μετανάστες που φτάνουν στις ιταλικές ακτές.

Το Συμβούλιο των Υπουργών “εισήγαγε περιορισμούς στην εξαγωγή και τον εφοδιασμό της Λιβύης με φουσκωτά και εξωλέμβιες μηχανές” αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε στις Βρυξέλλες, όπου τονίζεται ότι στόχος των μέτρων αυτών είναι να διαταραχθεί το “επιχειρησιακό μοντέλο” που χρησιμοποιούν οι διακινητές ανθρώπων.

Με την απόφαση αυτή δίνεται στις ευρωπαϊκές χώρες μια νομική βάση για να εμποδίζουν την εξαγωγή αυτών των ειδών στη Λιβύη όταν υπάρχουν λόγοι να πιστεύουν ότι θα χρησιμοποιηθούν από διακινητές και εμπόρους ανθρώπων. Οι περιορισμοί είναι δυνατόν να επιβληθούν ακόμη και σε προϊόντα που δεν παράγονται στην ΕΕ αλλά απλώς περνούν από το ευρωπαϊκό έδαφος και έχουν ως τελικό προορισμό τη Λιβύη. Το Συμβούλιο διαβεβαίωσε ότι δεν θα εμποδίζεται η εξαγωγή και η πώληση φουσκωτών και εξωλέμβιων σε “νόμιμους” χρήστες, όπως στους αλιείς.

 

Οι ευρωπαϊκές χώρες παρέτειναν επίσης την εντολή της EUBAM (Aποστολή συνδρομής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λιβύη για την ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων) που βοηθά τις λιβυκές αρχές να ελέγχουν τα νότια σύνορά τους απ’ όπου περνούν πολλοί μετανάστες, στην πορεία τους προς τη Μεσόγειο.

Μέχρι τώρα πάντως οι Βρυξέλλες δεν έχουν παρατείνει ακόμη την εντολή της ναυτικής αποστολής “Σοφία”, που ξεκίνησε το 2015 και είχε στόχο να ανακόπτει τους διακινητές στη θάλασσα. Αρκετοί είναι αυτοί που εκφράζουν δυσαρέσκεια επειδή η συγκεκριμένη αποστολή δεν έχει δώσει ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Η εντολή της “Σοφίας” λήγει στα τέλη Ιουλίου αλλά “έχουμε ακόμη δύο μήνες και δεν βλέπω να υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα με κάποια χώρα σε αυτό το σημείο”, διαβεβαίωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Περισσότεροι από 86.000 μετανάστες έχουν φτάσει από τις αρχές του έτους στις ιταλικές ακτές και οι περισσότεροι πέρασαν από τη Λιβύη. Αντιμέτωπη με αυτό το μεταναστευτικό κύμα που δεν λέει να κοπάσει, η Ιταλία διαμαρτύρεται ότι οι άλλες χώρες την έχουν αφήσει μόνη της και ζητά από τους Ευρωπαίους εταίρους της να επιδείξουν περισσότερη αλληλεγγύη. 

Πηγή: ΑΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε