Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Η ΕΕ καλεί τη Βηρυτό να μην απελάσει Σύρους πρόσφυγες στη Συρία

Η ΕΕ καλεί τη Βηρυτό να μην απελάσει Σύρους πρόσφυγες στη Συρία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε σήμερα την “ανησυχία”της για τις απελάσεις Σύρων υπηκόων στη Συρία από τις λιβανικές αρχές και ζητεί από αυτές, όπως το έκανε και το Παρίσι, να “συνεχίσουν να διασφαλίζουν την προστασία” των προσφύγων.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναλαμβάνει τις προσδοκίες της όσον αφορά την ευθύνη των λιβανικών αρχών να συνεχίσουν να παρέχουν προστασία στους πρόσφυγες, σύμφωνα με την αρχή της μη επαναπροώθησης”, αναφέρει σε ανακοινωσή του ο εκπρόσωπος της Αρχηγού της Ευρωπαϊκής διπλωματίας Καθριν Αστον.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής “ανησυχεί για τις πρόσφατες πληροφορίες που κάνουν λόγο για απέλαση από τις λιβανικές αρχές Σύρων υπηκόων στη Συρία”, τονίζεται στην ανακοίνωση.

“Η Συρία είναι σήμερα σε μια κατάσταση όπου οι ζωές των ανθρώπων βρίσκονται σε κίνδυνο σε όλη τη χώρα”, υπογραμμίζει η ΕΕ, αναφερόμενη σε “καλά τεκμηριωμένες περιπτώσεις βασανιστηρίων”.

“Ως μέλος της Σύμβασης του ΟΗΕ κατά των βασανιστηρίων, ο Λίβανος έχει μια σαφή ευθύνη να εξασφαλίσει ότι κανένα άτομο δεν μπορεί να επιστρέψει σε μια χώρα όπου κινδυνεύει να υποστεί βασανιστήρια”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

“Ο Λίβανος πρέπει να διασφαλίσει ότι καμία απέλαση δεν θα γίνει εκτός του πλαισίου των υποχρεώσεών του”, επιμένει η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, τονίζοντας ότι η ΕΕ βοηθά τη Βηρυτό για να αντιμετωπίσει την φιλοξενία των Σύρων προσφύγων.

Ο Λίβανος απέλασε την Τετάρτη 14 Σύρους στη Συρία, παρά τη βία στα σύνορα, προκαλώντας τις σοβαρότατες επικρίσεις των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι λιβανικές αρχές υποστηρίζουν ότι οι λόγοι για την απέλαση δεν ήταν πολιτικοί, όμως ένας αξιωματούχος της ΜΚΟ Human Rights Watch (HRW), στη Βηρυτό, δήλωσε ότι ορισμένοι από τους απελαθέντες είχαν εκφράσει το φόβο ότι θα υποστούν διώξεις κατά την επιστροφή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιράν: Ορισμένες χώρες έδιωξαν τον Ανάν από την Συρία

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε