Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Η ΕΕ καλεί το Ιράν να ακυρώσει εκτέλεση κρατουμένων

Η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάθριν Άστον. ΦΩΤΟ REUTERS
Η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάθριν Άστον. ΦΩΤΟ REUTERS
Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας Άστον κάλεσε το Ιράν να μην προβεί στην εκτέλεση δυο κρατουμένων που καταδικάστηκαν ως “εχθροί του Θεού”.

 

Η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάθριν Άστον κάλεσε χθες Τετάρτη το Ιράν να μην εκτελέσει δύο ανθρώπους που καταδικάστηκαν στην εσχάτη των ποινών διότι δικαστήριο έκρινε ότι είναι “εχθροί του Θεού”.
 
Η έκκληση σημειώθηκε μερικές ημέρες μετά την θανάτωση δι’ απαγχονισμού πέντε Κούρδους αυτονομιστές, συμπεριλαμβανομένης μιας γυναίκας, που κρίθηκαν ένοχοι για βομβιστικές επιθέσεις σε κυβερνητικά γραφεία κι έναν αγωγό αερίου ο οποίος καταλήγει στο έδαφος της Τουρκίας. Η Άστον δήλωσε ότι η ΕΕ “καταδικάζει με έντονο τρόπο” τις εκτελέσεις της Κυριακής.
 
Η Άστον κάλεσε την Τεχεράνη να “εξετάσει την μετατροπή των ποινών” για τους καταδικασθέντες, έναν άνδρα και μια γυναίκα, οι οποίοι χαρακτηρίστηκαν μοχαρέμπ –εχθροί του Θεού–, έγκλημα που επισύρει την εσχάτη των ποινών βάσει της εκδοχής του ισλαμικού νόμου που εφαρμόζεται στο Ιράν.
 
Η Ζεϊνάμπ Τζαλαλιάν και ο Χοσεΐν Χεζρί βρίσκονται στη φυλακή και αναμένουν την εκτέλεσή τους.
 
Η ΕΕ “ανησυχεί βαθιά για τις επανειλημμένες καταδίκες σε θάνατο ανθρώπων που ανήκουν σε μειονότητες στο Ιράν, καθώς και εκείνων που αναμίχθηκαν στις μετεκλογικές διαδηλώσεις”, υπογράμμισε η Άστον.
 
Οι απαγχονισμοί της Κυριακής αύξησαν σε τουλάχιστον 61 τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν απαγχονιστεί στο Ιράν μέχρι στιγμής εφέτος, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου ο οποίος βασίζεται σε πληροφορίες δημοσιευμένες σε ΜΜΕ. Το 2009 είχαν απαγχονιστεί τουλάχιστον 270 άνθρωποι στη χώρα.
 
Η Τεχεράνη θεωρεί τη θανατική ποινή εργαλείο για την τήρηση της τάξης και της ασφάλειας και υποστηρίζει ότι την επιβάλλει μόνο μετά από “εξαντλητικές” έρευνες και νομικές διαδικασίες.
 
Η Άστον δήλωσε η ΕΕ, που αντιτίθεται στην επιβολή της θανατικής ποινής “σε κάθε περίπτωση”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε