Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Η ΕΕ ζητεί από το Τόκιο να επιβάλει μορατόριουμ στη θανατική ποινή

Η ΕΕ ζητεί από το Τόκιο να επιβάλει μορατόριουμ στη θανατική ποινή

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Άστον εξέφρασε σήμερα τη λύπη της για την εκτέλεση δύο κρατουμένων στην Ιαπωνία και ζήτησε από το Τόκιο να επιβάλει μορατόριουμ στην θανατική ποινή.

“Εκφράζω τη λύπη μου για την εκτέλεση στην Ιαπωνία στις 27 Σεπτεμβρίου δύο καταδικασθέντων σε θάνατο, των Γιουκινόρι Ματσούντα και Σαχίκο Έτο”, σημειώνει η Άστον σε ανακοίνωσή της.

“Με αυτούς ανέρχεται σε επτά ο αριθμός των ανθρώπων που εκτελέστηκαν φέτος στην Ιαπωνία”, προσθέτει η ίδια, διαπιστώνοντας ότι επικρατεί “μια ανησυχητική τάση έπειτα από μια περίοδο περίπου δύο ετών χωρίς εκτελέσεις”.

Η Άστον κάλεσε τις ιαπωνικές αρχές “να εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο επιβολής ενός μορατόριουμ” στην θανατική ποινή “μέχρι να καταργηθεί”.

Η Ιαπωνία δεν είχε προχωρήσει σε καμία εκτέλεση το 2011 για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν είκοσι χρόνια. Ωστόσο το Μάρτιο του 2012 ξανάρχισαν οι εκτελέσεις στη χώρα.

Η Ιαπωνία μαζί με τις ΗΠΑ είναι οι μόνες ανεπτυγμένες βιομηχανικά δυτικές δημοκρατίες που εφαρμόζουν την εσχάτη των ποινών, προκαλώντας διαμαρτυρίες από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τις οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε