Τετάρτη, 24 Απρ.
24oC Αθήνα

Η Ευρώπη σε κλοιό επεισοδίων – Οι φοιτητές σε Αγγλία και Ιταλία βγήκαν πάλι στους δρόμους

H ώρα της επίθεσης στο βαν της αστυνομίας ΦΩΤΟ REUTERS
H ώρα της επίθεσης στο βαν της αστυνομίας ΦΩΤΟ REUTERS
– Φοιτητές περικύκλωσαν ένα βαν της αστυνομίας και άρχισαν να το σπάνε
– Συγκρούστηκαν με τους αστυνομικούς και έγιναν συλλήψεις
– Εισβολή στη Γερουσία επιχείρησαν οι φοιτητές στην Ιταλία – Πέταξαν αυγά και καπνογόνα
Χιλιάδες φοιτητές και μαθητές έλαβαν σήμερα μέρος στις διαδηλώσεις σε όλη τη Βρετανία εναντίον των κυβερνητικών σχεδίων να αυξηθούν τα δίδακτρα, δύο εβδομάδες αφότου η κινητοποίηση στο κέντρο του Λονδίνου σημαδεύτηκε από την βίαιη κατάληψη των κεντρικών γραφείων του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος.

Οι διαδηλώσεις σημαδεύτηκαν με επεισόδια όταν φοιτητές περικύκλωσαν ένα βαν της αστυνομίας και άρχισαν να το σπάνε. Κάποιοι άλλοι προσπάθησαν να τους σταματήσουν αλλά δεν τα κατάφεραν. Τελικά παρενέβη η αστυνομία.

Η ωρα της επίθεσης
 

Αποχή από τα μαθήματα και συμμετοχή σε πορείες ακόμα και καταλήψεις έγιναν σε πανεπιστήμια, σχολεία και κολέγια σε μια πανεθνική ημέρα δράσης εναντίον των προτάσεων της κυβέρνησης Τόρις-Φιλελεύθερων Δημοκρατών που περιλαμβάνουν τον τριπλασιασμό σχεδόν των διδάκτρων στις 9.000 λίρες (14.500 δολάρια, 10.505 ευρώ) το έτος.

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ UNIVERCITY COLLEGE LONDON
 

 
Πριν δύο εβδομάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στο κτίριο Millbank, όπου στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία του Συντηρητικού κόμματος στο Λονδίνο, στην διάρκεια της πρώτης μεγάλης διαδήλωσης που συνδέθηκε άμεσα με το πακέτο ύψους 81 δις λιρών που προβλέπει περικοπές δαπανών και άλλα μέτρα και η κυβέρνηση συμμαχίας εισηγήθηκε τον περασμένο μήνα.
 
Η αστυνομία συνέλαβε πάνω από 60 άτομα για τα επεισόδια.
 
Ο επικεφαλής της αστυνομίας του Λονδίνου παραδέχθηκε ότι οι άνδρες του ήταν απροετοίμαστοι για τις ταραχές, αλλά αυτή τη φορά ανώτεροι αξιωματικοί των υπηρεσιών ασφαλείας λένε ότι είναι “έτοιμοι” για “κάθε ενδεχόμενο”.
 
“Όποιος σχεδιάζει να βγει στους δρόμους του Λονδίνου με πρόθεση να προκαλέσει ταραχές, βία και εγκλήματα θα πρέπει να καταλάβει ότι αυτό δε θα γίνει ανεκτό και θα συλληφθεί”, δήλωσε ο Μπομπ Μπρόουντμπεντ, ο αξιωματικός της αστυνομίας ο οποίος θα διευθύνει τις επιχειρήσεις στο Λονδίνο.
 
Φοιτητές και άλλοι έχουν εξοργιστεί για τα κυβερνητικά σχέδια όσον αφορά τη χρηματοδότηση και την κατεύθυνση των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, που ανακοινώθηκαν μετά από συμβουλές προς κυβερνητικούς υπουργούς από τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της BP Τζον Μπράουν. Αγανάκτηση έχει προκαλέσει η στάση βουλευτών των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, καθώς όλοι οι βουλευτές τους είχαν υπογράψει στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας δέσμευση ότι επρόκειτο να αντιταχθούν σε οποιαδήποτε πρόταση αύξησης των διδάκτρων.
 

Επεισόδια και στην Ιταλία

Συμπλοκές σημάδεψαν τις νέες διαδηλώσεις, που διοργανώθηκαν κατά της μεταρρύθμισης των πανεπιστημίων που προωθεί η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερκουσκόνι. Ομάδα διαδηλωτών προσπάθησε να σπάσει τα φράγματα ασφαλείας γύρω από το Παλάτσο Μαντάμα, την έδρα της Γερουσίας, και επιχείρησε να εισβάλει στο κτίριο, όμως απωθήθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας. Οι διαδηλωτές έριξαν αυγά και καπνογόνα στην είσοδο της Γερουσίας και φώναζαν «παραιτήσεις, παραιτήσεις».

Προσπάθησαν επίσης να δημιουργήσουν μία ζώνη ασφαλείας κατά τη διάρκεια καθιστικής διαμαρτυρίας μπροστά στην Κάτω βουλή, όπου η υπουργός Παιδείας Μαριαστέλα Τζελμίνι παρουσίαζε την προτεινόμενη μεταρρύθμιση των πανεπιστημίων, η οποία αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη.

Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, η ιταλική κυβέρνηση υιοθέτησε πολλούς νόμους τα τελευταία δύο χρόνια που έχουν ως στόχο να μειωθούν κατά 9 δισεκατομμύρια ευρώ οι δαπάνες για την παιδεία και να εξαλειφθούν 130.000 θέσεις εργασίας την πενταετία 2009-2013. Η μεταρρύθμιση των πανεπιστημίων προβλέπει, εξάλλου, τη συγχώνευση των πιο μικρών πανεπιστημίων, την εισαγωγή στα διοικητικά συμβούλια ειδικών εκτός πανεπιστημίων και τη μείωση της θητείας των πρυτάνεων.

Εκτός από τη Ρώμη, διαδηλώσεις διοργανώθηκαν στο Τορίνο, την Περούτζια, το Σαλέρνο. Στην Πίζα χιλιάδες φοιτητές κατέλαβαν πέντε γέφυρες στον Άρνο παραλύοντας την κίνηση στο κέντρο της πόλης, ενώ στη Σιένα εκατοντάδες φοιτητές κατέλαβαν τις γραμμές του τρένου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε