Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Η Fitch υποβάθμισε τη BP λόγω της πετρελαιοκηλίδας

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Ηχηρό χαστούκι για τη BP αποτελεί η απόφαση του διεθνή οίκου αξιολόγησης Fitch να υποβαθμίσει κατά έξι βαθμούς την αξιολόγηση του μακροπρόθεσμου χρέους της.

Ο οίκος υποβάθμισε την αξιολόγηση του βρετανικού ομίλου από ΑΑ σε ΒΒΒ, λόγω της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού.

Στην ανακοίνωσή του, ο οίκος εκτιμά πως η έκταση της υποβάθμισης που έγινε την Τρίτη αντανακλά κυρίως την αβεβαιότητα που υπάρχει σχετικά με τα οικονομικά της BP μετά την ανακοίνωση από τις αμερικανικές αρχές ότι μπορεί να απαιτήσουν από τον όμιλο να τοποθετήσει σημαντικά ποσά σε λογαριασμούς που δεν θα διαχειρίζεται ο ίδιος για να εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση του καθαρισμού της πετρελαιοκηλίδας και των αποζημιώσεων για τις ζημιές που προκάλεσε.

Ο οίκος είχε ήδη μειώσει κατά ένα βαθμό την αξιολόγηση της BP στις 3 Ιουνίου. 

Και τώρα που η BP είναι… κάτω, οι ανταγωνιστές της βρίσκουν την ευκαιρία να περάσουν στην αντεπίθεση. Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας στο αμερικανικό Κογκρέσο δεν παρέλειψαν να τονίσουν ότι η καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί αν η βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία είχε ακολουθήσει τις διαδικασίες ασφαλείας.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η ανεξάρτητη έρευνα θα δείξει ότι αυτή η τραγωδία μπορούσε να αποφευχθεί. Η έκρηξη και η βύθιση της εξέδρας Deepwater Horizon στο τέλος Απριλίου έδειξε για ακόμη μία φορά ότι όλες οι εταιρείες πρέπει να εργάζονται υπό τους ίδιους αυστηρούς κανόνες ασφάλειας και αξιοπιστίας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Chevron, Τζον Γουάτσον, ενώπιον των μελών της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στην ακροαματική διαδικασία παρόντες ήταν ακόμη οι επικεφαλής της Exxon Mobil, της ConocoPhilips, της Shell καθώς και ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής BP Λαμάρ Μακ Κέι.

«Είναι επιτακτική η ανάγκη διεξαγωγής μιας έρευνας αμερόληπτης και πλήρους από εμπειρογνώμονες διότι το περιστατικό αυτό αποτελεί σοβαρή παραβίαση των κανόνων για την παράκτια γεώτρησ稻, ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ExxonMobil, Ρεξ Τίλερσον.

Τα μέλη της επιτροπής προσπαθούν να καθορίσουν τους λόγους που οδήγησαν στην καταστροφή η οποία προκάλεσε τον θάνατο 11 ατόμων και την χειρότερη πετρελαιοκηλίδα στην ιστορία των ΗΠΑ. Σύμφωνα όμως με τους βουλευτές, εκτός από τον βρετανικό όμιλο BP και οι υπόλοιπες εταιρείες παρουσίασαν σχέδια έκτακτης ανάγκης τα οποία χαρακτήρισαν από ξεπερασμένα μέχρι και γελοία. 

Σταμάτησε η επιχείρηση συλλογής πετρελαίου

Σταμάτησαν προσωρινά οι προσπάθειες περισυλλογής αργού πετρελαίου που διαρρέει από την πετρελαιοπηγή Μακόντο, στον Κόλπο του Μεξικού, διότι ξέσπασε φωτιά σε ένα από τα πλοία που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΒΡ, η φωτιά στον πύργο γεώτρησης του πλοίου Discoverer Enterprise κατασβέστηκε γρήγορα και δεν υπάρχουν τραυματίες. Πιθανολογείται ότι προκλήθηκε από κεραυνό. Εκτιμάται ότι η επιχείρηση θα ξεκινήσει πάλι τις επόμενες ώρες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε