Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα

«Η Φουκουσίμα δεν είναι χειρότερη από το Τσερνόμπιλ»

ΦΩΤΟ REUTERS

«Το ποσό της ραδιενεργού ακτινοβολίας που απελευθερώθηκε από το Τσερνομπίλ το 1986 ήταν πολύ υψηλότερο», εκτιμά η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας «καλύπτοντας» ουσιαστικά την Ιαπωνία.

Η απόφαση της Ιαπωνίας να αυξήσει το επίπεδο σοβαρότητας του πυρηνικού δυστυχήματος της Φουκουσίμα στον υψηλότερο βαθμό 7 δε σημαίνει ότι αυτό είναι συγκρίσιμο με εκείνο του Τσερνομπίλ, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της (ΙΑΕΑ).

«Αυτό είναι ένα εντελώς διαφορετικό δυστύχημα», επεσήμανε σε συνέντευξη τύπου ο αξιωματούχος της ΙΑΕΑ Ντένις Φλόρι, σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να καθησυχάσει τη διεθνή κοινότητα μετά τις ήξεις αφίξεις της ιαπωνικής κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας «κάλυψε» την Ιαπωνία, εκτιμώντας πως οι κίνδυνοι για την υγεία από το δυστύχημα της Φουκουσίμα δεν είναι πιο «υψηλοί σήμερα από χθες» παρά την αύξηση του επιπέδου συναγερμού από τις ιαπωνικές αρχές.

Η εκτίμηση των κινδύνων για την υγεία δεν έχει αλλάξει για τη ζώνη πέραν των 40 χιλιομέτρων γύρω από τη μονάδα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Γκρέγκορι Χαρτλ, ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο. «Αυτό που συμβαίνει, είναι ότι έχουν νέες εκτιμήσεις για το συνολικό επίπεδο της ραδιενεργής ακτινοβολίας επειδή συνδύασαν τις ακτινοβολίες από τους αντιδραστήρες, ένα, δυο και τρία», πρόσθεσε.

Ο Χαρτλ επανέλαβε ότι οι κίνδυνοι για την υγεία στη ζώνη πέραν των 40 χλμ. είναι κατά πάσα πιθανότητα ελάχιστοι, εκτιμώντας ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις ιαπωνικές αρχές φαίνονται επαρκή για την ώρα. Ωστόσο, η κατάσταση πρέπει να παρακολουθείται στενά, διότι όλα μπορεί να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή, αναγνώρισε.

Η ιαπωνική Υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας αποφάσισε να αυξήσει σημαντικά από το 5 στο 7, στο υψηλότερο σημείο, τη βαθμίδα του δυστυχήματος της Φουκουσίμα στην κλίμακα των πυρηνικών και ραδιολογικών γεγονότων (INES), τοποθετώντας την στο επίπεδο εκείνης του Τσερνομπίλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πρώτα γέμισαν τον κόσμο ραδιενέργεια και τώρα απειλούν: «θα μοιραστούμε την εμπειρία μας!»

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε