Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Η Γαλλία αναγνώρισε το Εθνικό Λιβυκό Συμβούλιο των αντικαθεστωτικών – Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί

Έκκληση για διεθνή βοήθεια κάνει ο Μουσταφά Τζαλίλ. Στην Ελλάδα σήμερα απεσταλμένος του Καντάφι. Μαίνονται οι μάχες σε αρκετές πόλεις. Το Παρίσι αναγνώρισε το Εθνικό Λιβυκό Συμβούλιο των αντικαθεστωτικών.
Η Γαλλία αναγνώρισε σήμερα το Εθνικό Λιβυκό Συμβούλιο των αντικαθεστωτικών ως το μόνο “νόμιμο εκπρόσωπο του λιβυκού λαού”, ανακοινώθηκε από τη γαλλική προεδρία.

    “Η Γαλλία αναγνώρισε το Εθνικό Συμβούλιο ως τον νόμιμο εκπρόσωπο του λαού της Λιβύης”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο απεσταλμένος του συμβουλίου Άλι Εσάουι, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Σαρκοζί.

    Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε αμέσως η γαλλική προεδρία. Η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα που αναγνωρίζει τη νομιμότητα του Εθνικού Λιβυκού Συμβουλίου.

    “Μετά την αναγνώριση θα ανοίξουμε διπλωματική αντιπροσωπεία στο Παρίσι και ο πρεσβευτής της Γαλλίας θα μεταβεί στην Βεγγάζη όπου θα εγκατασταθεί προσωρινά πριν μεταβεί στην Τρίπολη”, επισήμανε ο Εσάουι.

    Εκπρόσωπος του γάλλου προέδρου επισήμανε και εκείνος πως η Γαλλία θα στείλει πρεσβευτή στην Βεγγάζη και η ηγεσία των αντικαθεστωτικών θα στείλει το δικό της απεσταλμένο στο Παρίσι.


Μαίνονται η μάχες

Λιβυκό πολεμικό αεροσκάφος πραγματοποίησε επίθεση εναντίον θέσεων των αντικαθεστωτικών ανατολικά του Ρας Λανούφ, της στρατηγικής σημασίας πετρελαϊκής πόλης, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Το αεροσκάφος πετούσε σε χαμηλό ύψος περίπου οκτώ χιλιόμετρα ανατολικά του Ρας Λανούφ και ένα πυκνό σύννεφο καπνού εμφανίστηκε στον ορίζοντα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    Ο πύραυλος είναι πιθανό να έπεσε στην έρημο, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει καταστεί δυνατόν να επιβεβαιωθεί αν προκάλεσε θύματα ή ζημιές.

Νωρίτερα ο ηγέτης των αντικαθεστωτικών στη Λιβύη Μουστάφα Αμπντελ Τζαλίλ απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα για βοήθεια, τονίζοντας πως στην αντίθετη περίπτωση, “ο Καντάφι θα καταστρέψει τη χώρα”.

 
“Αν δεν υπάρξει διεθνής επέμβαση, ο Καντάφι θα καταστρέψει τη χώρα μας και αυτό είναι το ίδιο με το να πεθαίνουν άνθρωποι”, τόνισε ο επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Die Welt.
 
Ο Τζαλίλ, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, επανέλαβε πως ελπίζει να επιβληθεί ζώνη εναέριου αποκλεισμού ώστε να αποφευχθούν οι βομβαρδισμοί των αμάχων.
 
“Μια ζώνη εναέριου αποκλεισμού είναι όλα όσα ζητάμε…Όμως δεν θέλουμε ξένους στρατιώτες στη Λιβύη”, επισήμανε.
 
Την Τρίτη, σε ομιλία του προς τους ευρωβουλευτές, ένας από τους εκπροσώπους του συμβουλίου των αντικαθεστωτικών, ο Μαχμούντ Τζεμπρίλ είχε ζητήσει από τους Ευρωπαίους στρατιωτική, οικονομική, ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια.
 
Ο ίδιος είχε επίσης τονίζει πως περιμένει από την ΕΕ να αναγνωρίσει το συντομότερο δυνατόν την λιβυκή αντιπολίτευση ως τη μόνη νόμιμη αρχή.
 
Όμως η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον αρνήθηκε χθες Τετάρτη να δεσμευτεί. Συγκεκριμένα αρνήθηκε να στηρίζει το αίτημα για αναγνώριση του συμβουλίου και εξέφρασε τις επιφυλάξεις της για την σκοπιμότητα μιας ζώνης εναέριου αποκλεισμού.
 
Ο στρατός των ΗΠΑ, θα είναι σε θέση να θέσει σε εφαρμογή, πιθανή απόφαση της διεθνούς κοινότητας, για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τον εναέριο χώρο της Λιβύης, μέσα σε δύο μέρες μόνο, δήλωσε αμερικανός στρατηγός την Πέμπτη.
 
Ο επικεφαλής της Διοίκησης της Αμερικανικής Εκστρατευτικής Δύναμης, στρατηγός Ρέϊμοντ Οντιέρνο, δήλωσε ” μπορούμε να δράσουμε πολύ γρήγορα αν χρειαστεί. Είμαστε προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο. Πιστεύω ότι μέσα σε δύο ημέρες θα μπορούμε να εφαρμόσουμε τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων “.
 
Απαντώντας σε ερωτήσεις του κοινού σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στη Μασαχουσέτη, ο στρατηγός σχολίασε ότι, θα ήταν πολύ πιο περίπλοκο να μεταφέρεις τεθωρακισμένα ή αντιεροπορικό εξοπλισμό στη Λιβύη και ότι αυτό θα σήμαινε μία άλλου επιπέδου εμπλοκή των ΗΠΑ, στην κρίση της Λιβύης, την οποία δεν είναι σίγουρος κατά πόσο είναι έτοιμη η χώρα του, να αναλάβει την παρούσα στιγμή.
 
Ο Οντιέρνο επεσήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό, οποιαδήποτε δράση αναληφθεί, να περιλαμβάνει τη συμμετοχή της διεθνούς κοινότητας, την οποία χαρακτήρισε ως σημείο κλειδί για την επίλυση της κρίσης, ενώ προειδοποίησε ότι το θέμα της Λιβύης δεν θα τελειώσει σύντομα.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε