Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Η Γαλλία και ΗΠΑ πιέζουν για κυρώσεις στη Λιβύη – Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Παρίσι και η Ουάσινγκτον ζητούν την αποπομπή της Τρίπολης από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Κρίσιμη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Παρασκευή.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας θεωρεί πως η βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στη Λιβύη μπορεί να συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και δεν απέκλεισε να εξετάσει το ενδεχόμενο προσφυγής στη διεθνή δικαιοσύνη. Την απόφαση αυτή, όμως, μπορεί να λάβει μόνο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Καθώς η κατάσταση στη χώρα παραμένει τεταμένη, την Παρασκευή θα διεξαχθεί στη Γενεύη σύνοδος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, ενώ την ίδια μέρα θα συνεδριάζει και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Γαλλία επιθυμεί να σταλεί στη Λιβύη μία επιτροπή έρευνας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για να εξετάσει την πιθανότητα να έχουν διαπραχθεί στη χώρα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Οι ΗΠΑ από την άλλη ξεκαθάρισαν ότι θέλουν τη Λιβύη εκτός Συμβουλίου. Για αυτό άλλωστε και στη συνεδρίαση της Παρασκευής θα βρεθεί η ίδια η Χίλαρι Κλίντον.

Την ίδια ώρα, ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ δεν αποκλείει μια στρατιωτική επέμβαση για ανθρωπιστικούς λόγους στη Λιβύη ώστε να βοηθήσει στην απομάκρυνση των πολιτών της από τη χώρα.

Μεταξύ των σεναρίων που μελετώνται, θα μπορούσε να υπάρχει και μία κινητοποίηση στρατιωτικών μέσων για ανθρωπιστικούς λόγους, για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση πολιτών, διευκρίνισε.

Οι ξένοι που ζουν στη Λιβύη, οι περισσότεροι από χώρες της Υποσαχάρειας Αφρικής, υπολογίζονται μεταξύ των 500.000 και του 1,5 εκατομμυρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν οι ευρωπαϊκές αρχές.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε