Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Η Γαλλία στη δίνη του τρόμου ώρες πριν τις εκλογές – Νέο ντοκουμέντο από το μακελειό στη Champs Elysees – Πανικός και επεισόδια

Η Γαλλία στη δίνη του τρόμου ώρες πριν τις εκλογές – Νέο ντοκουμέντο από το μακελειό στη Champs Elysees – Πανικός και επεισόδια

– Λιγότερες από 24 ώρες απομένουν για ν’ ανοίξουν οι κάλπες του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία
– Η μάχη των 11 υποψηφίων γίνονται στη σκιά της τρομοκρατικής επίθεσης στα Ηλύσια Πεδία
– Νέο video ντοκουμέντο από τη στιγμή που ο δράστης της δολοφονίας του 37χρονου αστυνομικού πέφτει νεκρός
– Πανικός προκλήθηκε από άνδρα με μαχαίρι στον σιδηροδρομικό σταθμό Gare du Nord
– Λεκτική επίθεση στη δήμαρχο του Παρισιού και σοβαρά επεισόδια σε διαδηλώσεις

11 υποψήφιοι, 47 εκατομμύρια ψηφοφόροι, 50.000 αστυνομικοί και μια χώρα σε πανικό. Η Γαλλία, χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ζει σε πανικό και στη σκιά του τρόμου μετά τη νέα τρομοκρατική επίθεση, το βράδυ της περασμένης Πέμπτης (20.04.2017) στη λεωφόρο – σύμβολο των Ηλυσίων Πεδίων.

Μια επίθεση που άφησε πίσω της έναν 37χρονο αστυνομικό νεκρό. Ο δράστης έπεσε νεκρός επίσης, από τα πυρά άλλων αστυνομικών, αφού είχε τραυματίσει άλλους δυο και μια Γερμανίδα τουρίστρια. Μια επίθεση που βύθισε ξανά τη Γαλλία στον τρόμο και “ξύπνησε” μνήμες. Η στιγμή της ανταλλαγής πυροβολισμών στη Champs Elysees έχει καταγραφεί σε ακόμη ένα video, που έφερε στο φως η εφημερίδα Figaro. Την τρομακτική στιγμή έχει τραβήξει με το κινητό του ένας από τους περαστικούς που βρίσκονταν σε μια από τις πιο φημισμένες λεωφόρους του κόσμου τη στιγμή της επίθεσης.

Ο άνδρας που καταγράφει με το κινητό του την ανταλλαγή πυροβολισμών και το θάνατο του δράστη, του 39χρονου Γάλλου Καρίμ Σερφί, δεν μπορεί να πιστέψει τις εικόνες που περνούν μπροστά από τα μάτια του. Φωνάζει, τρέχει να σωθεί όταν ακούγονται οι πρώτοι πυροβολισμοί, αλλά επιστρέψει για να καταγράψει ακόμη ένα ντοκουμέντο.

Ο άνδρας καταγράφει τα πάντα από την απέναντι πλευρά του δρόμου. ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Δείτε το video ντοκουμέντο

Το νέο video έρχεται στη δημοσιότητα την ώρα που η Γαλλία ετοιμάζεται να οδηγηθεί στις κάλπες, για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Μια εκλογική μάχη που μοιάζει πιο αμφίρροπη και πιο κρίσιμη από ποτέ. Μια εκλογική διαδικασία με δυο φαβορί και 11 υποψήφιους.

Φαβορί για να περάσουν στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λε Πεν, η οποία από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις φάνηκε να ευνοείται από τις εξελίξεις. Οι υποψήφιοι της Δεξιάς, Φρανσουά Φιγιόν, της Αριστεράς, Ζαν Λυκ Μελανσόν και ο “αντάρτης” του Σοσιαλιστικού κόμματος, Μπενουά Αμόν, μοιάζουν να μάχονται για το ποιος θα έρθει τρίτος.

Στην πρώτη δημοσκόπηση μετά την τρομοκρατική επίθεση της Πέμπτης, από το ινστιτούτο Odoxa για λογαριασμό του περιοδικού Le Point, η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς εμφανίζεται να κερδίζει έδαφος και το ποσοστό της ήταν αυξημένο κατά 1%. Αλλά ακόμη κι έτσι, χάνει και τον πρώτο και τον δεύτερο γύρο από τον Μακρόν.

Ήδη οι κάλπες άνοιξαν σε απομακρυσμένες περιοχές όπως η Γαλλική Πολυνησία στον νότιο Ειρηνικό και η Γουαδελούπη, η Γαλλική Γουιάνα και η Μαρτινίκα στην Καραϊβική. Από τα 47 εκατομμύρια εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, υπάρχουν λιγότεροι από ένα εκατομμύριο που κατοικούν σε αυτές τις περιοχές και ψηφίζουν νωρίτερα ώστε να μην επηρεαστούν από τα αποτελέσματα στην ηπειρωτική Γαλλία. 

Ο πανικός στον Gare du Nord

Χαρακτηριστικό του τρόμου που επικρατεί στη Γαλλία, ένα περιστατικό που σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου (22.04.2017) σε έναν από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς του Παρισιού, τον Gare Du Nord. Επικράτησε πανικός όταν υπήρξε η πληροφορία πως ένας άνδρας με μαχαίρι απείλησε αστυνομικούς, οι οποίοι τον εξουδετέρωσαν και τον συνέλαβαν.

Ο άνδρας δεν πρόβαλε αντίσταση, αλλά μόνο η πληροφορία πως κρατούσε μαχαίρι ήταν αρκετή για να προκαλέσει πανικό στους ταξιδιώτες, πολλοί από τους οποίους έτρεξαν να φύγουν, αφήνοντας πίσω τους τις αποσκευές τους!

«Άτομο που έφερε μαχαίρι εισήλθε στον σταθμό και υποδείχθηκε (από ταξιδιώτες) σε αστυνομική περίπολο που προχώρησε αμέσως στην σύλληψή του», σύμφωνα με αστυνομικές πηγές. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Σύμφωνα με άλλη αστυνομική πηγή, «ταξιδιώτες» είδαν τον νεαρό, έναν 20χρονο από το Μάλι, άγνωστο στις αστυνομικές αρχές, «να κρατά μαχαίρι στο εσωτερικό του σταθμού». Ειδοποίησαν τότε την αστυνομική περίπολο η οποία επενέβη «με τα όπλα στο χέρι» και συνελήφθη.

Ο σταθμός έκλεισε για λίγη ώρα, ενώ η επιβίβαση στα Eurostar με προορισμό το Λονδίνο διεκόπη, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP).

Νωρίτερα, στα Ηλύσια Πεδία, ένας άνδρας επιτέθηκε φραστικά στη δήμαρχο του Παρισιού Αν Ινταλγκό, όταν εκείνη επισκέφτηκε το σημείο της τρομοκρατικής επίθεσης. Ένας αστυνομικός τον συγκρατούσε με δυσκολία, καθώς ο οργισμένος άνδρας (που δήλωσε πως απαρνήθηκε τον μουσουλμανισμό γιατί ντρέπεται) την κατηγόρησε πως τόσο εκείνη όσο και οι άλλοι πολιτικοί, κοροϊδεύουν τους μουσουλμάνους και «κάνουν χειραψίες με χώρες που επιβάλουν τη σαρία».

Όλα αυτά ενώ οι δρόμοι του Παρισιού μετατράπηκαν ξανά σε πεδίο μάχης. Οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Place de la Republique (σ.σ. ένα από τα σημεία των επιθέσεων στις 13 Νοεμβρίου 2016) είχαν ένταση, με την αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε