Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Η Γερμανία ανησυχεί για τις αναφορές στο ναζιστικό παρελθόν της

Η Γερμανία ανησυχεί για τις αναφορές στο ναζιστικό παρελθόν της

Η Γερμανία κατάφερε να επιβάλλει την άποψή της στην διαπραγμάτευση για την επιλογή της λύσης όσον αφορά την κρίση στην Κύπρο, από την οποία ωστόσο εξέρχεται με μώλωπες και ανησυχία για την εικόνα της, μετά τις σκληρές επικρίσεις και τις αναφορές στο ναζιστικό παρελθόν της από διαδηλωτές.

“Η μάχη για να σωθεί η Κύπρος άφησε βαθιά τραύματα στην ευρωζώνη. Το τίμημα της διάσωσης είναι υψηλό: η Γερμανία είναι εκ νέου ο αποδιοπομπαίος τράγος”, σχολιάζει σήμερα το περιοδικό Spiegel στην ηλεκτρονική του σελίδα.

“Συνέβη όπως στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ελλάδα και η τωρινή περίπτωση της Κύπρου”, εκτιμά το γερμανικό περιοδικό. Στην Ιταλία, η τελευταία προεκλογική εκστρατεία σημαδεύτηκε από την εκμετάλλευση αντιγερμανικών συναισθημάτων, κυρίως από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τον πολιτικό και πρώην κωμικό Μπέπε Γκρίλο.

Κάθε φορά που μια ευρωπαϊκή χώρα αντιμετωπίζει μια κρίση χρέους και απευθύνει έκκληση στους εταίρους της για βοήθεια, αναπαράγεται το ίδιο σενάριο: η Γερμανία θεωρείται η χώρα που κινεί τα νήματα και επιβάλλει δρακόντεια μέτρα λιτότητας στους λαούς με αντάλλαγμα μια σανίδα χρηματοπιστωτικής σωτηρίας.

Και η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, που καταρρίπτει τα ρεκόρ δημοτικότητας στη χώρα της, γιατί υιοθέτησε ρόλο προστάτη των γερμανικών συμφερόντων στην κρίση της ευρωζώνης, είναι ο συνήθης στόχος των διαδηλωτών στις χώρες όπου υπάρχει κρίση.

“Πάντα το λάθος είναι των Γερμανών”, ήταν την περασμένη εβδομάδα ο τίτλος της εφημερίδας Bild. “Εμείς πληρώνουμε τα περισσότερα (για τους άλλους), εμείς προπηλακιζόμαστε”, προσέθετε. Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, δήλωσε στην Διαδικτυακή έκδοση του Spiegel ότι λυπάται που οι “δύσκολες διαπραγματεύσεις για την Κύπρο συνοδεύτηκαν από ακραίες κουβέντες, μερικές φορές άδικες και προσβλητικές στο δημόσιο βήμα και στα μέσα ενημέρωσης”. “Όλοι αυτοί που έχουν μια ευθύνη στην Ευρώπη πρέπει να συμπεριφέρονται σωστά και με σεβασμό και να μην επαναφέρουν προκαταλήψεις που πλέον είναι πολύ ξεπερασμένες”, πρόσθεσε.

Ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε χθες βράδυ στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF ότι οι Γερμανοί θεωρούνται οι “κακοί” στην Ευρώπη, όπως το υπονοούσε μια δημοσιογράφος που τον ρωτούσε σχετικά. “Οι άλλες χώρες ξέρουν πολύ καλά ότι εμείς αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας”. “Πάντα συμβαίνει αυτό, όπως σε μια σχολική τάξη, όταν υπάρχουν μερικές φορές καλύτερες επιδόσεις, αυτοί που έχουν λίγο περισσότερες δυσκολίες, είναι λίγο ζηλιάρηδες”, πρόσθεσε.

Όσο για την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, επιδεικνύει την πραότητά της, βλέποντας στην κριτική κατά της Γερμανίας ένα μια φυσιολογική αντίδραση στην ισχύ της. Στο Βερολίνο τολμούν ακόμη και τη σύγκριση με τις ΗΠΑ, της οποίας η ηγεμονική ισχύ προκαλεί αντιδράσεις μίσους σε αρκετές περιοχές του πλανήτη.

Στην Άγκελα Μέρκελ ωστόσο επιρρίπτεται προσωπική ευθύνη για την κακή εικόνα της Γερμανίας. “Η καταστροφή της Κύπρου φέρει την υπογραφή της”, είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών (SPD).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το βρήκε ο Σόιμπλε! «Οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι μας ζηλεύουν»

Δυσοίωνες προβλέψεις για την ανάπτυξη της Γερμανίας

Τι λέει η Γερμανία για την οδυνηρή απόφαση για την Κύπρο

Επίθεση Παπούλια σε Ευρωπαίους και Γερμανούς με αφορμή την Κύπρο

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε