Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Η Γερμανία δεν θα ανεχθεί τουρκικές μυστικές υπηρεσίες στο έδαφός της

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Η Γερμανία δεν θα ανεχτεί οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες να κατασκοπεύουν εντός των επικράτειάς της, διεμήνυσε ο αρχηγός της ομοσπονδιακής υπηρεσίας αντικατασκοπείας (BfV), Χανς-Γκέοργκ Μάασεν, έπειτα από την έναρξη έρευνας με εντολή των εισαγγελικών αρχών για πιθανή κατασκοπεία τούρκων ιεροκηρύκων.

Ο Μάασεν δήλωσε πως το Βερολίνο είναι ιδιαίτερα ανήσυχο για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία, καθώς και για τις «επιχειρήσεις επιρροής» που ασκούνται ενάντια σε μέλη της τουρκικής μειονότητας στην Γερμανία είτε σε Γερμανούς με τουρκική καταγωγή.

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών να δρουν στην Γερμανία ενάντια στα γερμανικά συμφέροντα και γι’ αυτό το λόγο διαμαρτυρόμαστε», τόνισε ο Μάασεν σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο. Η έρευνα που ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα, ήρθε έπειτα από την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς στις αρχές του Δεκεμβρίου από τον Γερμανό βουλευτή και εκπρόσωπο του κόμματος των Πρασίνων, Φόλκερ Μπεκ.

Το ζήτημα απειλεί να προκαλέσει περαιτέρω ένταση στις γερμανοτουρκικές σχέσεις. Η Άγκυρα κατηγορεί το Βερολίνο ότι προσφέρει κρησφύγετο σε κούρδους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και σε μέλη μιας οργάνωσης της άκρας αριστεράς, του Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος-Μετώπου (DHKP-C), που έχει αναλάβει την ευθύνη για επιθέσεις στην Τουρκία. Γερμανοί αξιωματούχοι απορρίπτουν τις κατηγορίες.

Ο Μπεκ δήλωσε πως κατέθεσε την μήνυση έπειτα από αναφορές ότι η Άγκυρα ζήτησε από μουσουλμάνους ιεροκήρυκες που είχαν σταλεί από την Τουρκία για να εργαστούν για την Ditib, την μεγαλύτερη μουσουλμανική οργάνωση της Γερμανίας, να διαβιβάζουν πληροφορίες για υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί ως ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Ο βουλευτής των Πρασίνων επέκρινε το γραφείο του εισαγγελέα για την καθυστέρηση στην έναρξη της έρευνας και τόνισε πως είναι ασαφές αν οι ύποπτοι έχουν διαφύγει από την χώρα. Ένας εκπρόσωπος του γραφείου του εισαγγελέα δήλωσε πως η έρευνα διατάχθηκε σε βάρος αγνώστων επειδή δεν έχουν ακόμη συγκεντρωθεί ικανοποιητικά αποδεικτικά στοιχεία για συγκεκριμένα άτομα.

Τον περασμένο μήνα η γερμανική αστυνομία συνέλαβε έναν 31χρονο Τούρκο ύποπτο για χορήγηση πληροφοριών στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες για Κούρδους που διαμένουν στην Γερμανία. Ο Μπεκίρ Αλμπόγκα, γενικός γραμματέας της Ditib, ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την εφημερίδα Rheinische Post, ότι κάποιοι ιμάμηδες της οργάνωσης έδωσαν κατά λάθος πληροφορίες για υποστηρικτές του Γκιουλέν στην τουρκική Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων (Ντιγιανέτ).

Αλλά σύμφωνα με μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Ditib, με ημερομηνία 12 Ιανουαρίου, ο Αλμπόγκα δήλωσε πως δεν επιβεβαιώνει αναφορές για περιστατικά κατασκοπείας. Τόνισε πως οι αρχικές οδηγίες προς τους ιεροκήρυκες από την Ντιγιανέτ προκαλούσαν σύγχυση, αλλά η Διεύθυνση αποσαφήνισε τον περασμένο μήνα ότι οι ιεροκήρυκες αναμένεται να ασκούν μόνο τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.

«Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις κατηγορίες και τις ερευνούμε κι εμείς», τόνισε ο Αλμπόγκα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε