Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Η Γερμανία “μπλοκάρει” τον πρόεδρο της Λευκορωσίας

Η Γερμανία “μπλοκάρει” τον πρόεδρο της Λευκορωσίας
Ο κεντροδεξιός συνασπισμός της καγκελαρίου της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβληθούν και πάλι κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμα της η γερμανική εφημερίδα Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές.
 
Το Βερολίνο θέλει να συζητήσει το θέμα με τους εταίρους του στην ΕΕ προτού επαναφέρει την απαγόρευση σε δεκάδες ανώτατους αξιωματούχους της Λευκορωσίας, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της χώρας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, να ταξιδεύουν σε χώρες-μέλη της ΕΕ, ακόμη και στη γειτονική Πολωνία.
 
Πριν από δύο χρόνια οι Βρυξέλλες ανέστειλαν την απαγόρευση που είχε επιβληθεί το 2006 καθώς και τους περιορισμούς που είχαν τεθεί στις επαφές με υψηλόβαθμους Λευκορώσους αξιωματούχους, που είχαν σκοπό να απομονώσουν διπλωματικά το καθεστώς του Μινσκ. Το πάγωμα των κρατικών κεφαλαίων της χώρα στην ΕΕ παραμένει εν ισχύ.
 
Νωρίτερα την Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κριστόφ Στέεγκμανς δήλωσε κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι ήρθε η ώρα να συζητήσει η ΕΕ τις “πολιτικές αντιδράσεις” της στην πρόσφατη, βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στη Λευκορωσία. Στο ίδιο μπρίφινγκ, ένας εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών μίλησε ανοιχτά για επιβολή κυρώσεων, αναφερόμενος στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που είναι προγραμματισμένη για τα τέλη Ιανουαρίου. “Έως τότε πρέπει να σκεφτούμε τι γίνεται, για παράδειγμα, με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας που έχουν ανασταλεί”, είπε χαρακτηριστικά.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε