Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Η Γερμανία συνεχίζει να πλέκει το εγκώμιο της Τουρκίας…

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

«Η Τουρκία είναι χώρα-κλειδί στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και σημαντικός συνομιλητής για τη Γερμανία και όλη την Ευρώπη». Αυτό δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος της Γερμανίας Κριστιάνε Βιρτς και επανέλαβε την ανάγκη να φυλαχθούν καλύτερα τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εξάλλου, από το υπουργείο Εξωτερικών επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων, ότι δεν υπάρχει πάντα 100% ταύτιση απόψεων, αλλά χωρίς την Τουρκία δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στο πρόβλημα της Συρίας. «Το θέμα είναι πρώτα να στηρίξουμε την Τουρκία οικονομικά ώστε να φιλοξενεί πρόσφυγες και έπειτα η καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να μετατρέψουμε σε νόμιμη την παράνομη μετανάστευση. Αυτό συζητούν οι Ευρωπαίοι εταίροι με την Τουρκία», απάντησε η κ. Βιρτς σε ερώτηση σχετικά με το ρόλο της Άγκυρας στον πόλεμο της Συρίας.

Εγκωμίων συνέχεια

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ εξήγησε ότι η Τουρκία έχει εμπλακεί από την αρχή ιδιαίτερα ενεργά στον συριακό εμφύλιο πόλεμο και έχει τοποθετηθεί πολύ ισχυρά εναντίον του προέδρου Μπασάρ Αλ Ασάντ.

«Η Τουρκία συμμετέχει από το 2011, όπως και η Γερμανία, σε όλα τα διεθνή σχήματα που αφορούν τη Συρία. Θέλουμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία πολύ στενά και σε πνεύμα εμπιστοσύνης. Χρειαζόμαστε την Τουρκία προκειμένου από κοινού να νικήσουμε το Ισλαμικό Κράτος και από κοινού να εξασφαλίσουμε ένα καλό πολιτικό μέλλον για την Συρία», προσέθεσε ο κ. Σέφερ και διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει πάντα 100% ταύτιση απόψεων, ούτε με την Τουρκία ούτε με τη Ρωσία και άλλες χώρες, «αλλά εξακολουθεί να ισχύει: η Τουρκία είναι εταίρος της Γερμανίας και όσον αφορά την αντιμετώπιση του εμφυλίου στην Συρία θα κάνουμε το παν ώστε να πετύχουμε με την Τουρκία και με τους άλλους εταίρους πρόοδο και αποτελέσματα. Χωρίς την Τουρκία αυτό δεν μπορεί να γίνει».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν το Βερολίνο τάσσεται υπέρ μιας «ειδικής» ή «προνομιακής» σχέσης της ΕΕ με την Τουρκία, η κ. Βιρτς επισήμανε ότι στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής το κεντρικό θέμα ήταν το πώς παρουσιάζεται το μέλλον της Τουρκίας με την Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Υπάρχει η ενταξιακή διαδικασία, η οποία τρέχει και όπου η καγκελάριος έχει τονίσει επανειλημμένα ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται (“pacta sunt servanda”) και έχει παραπέμψει επανειλημμένα στις υπάρχουσες [συμφωνίες]. Σε αυτή τη διαδικασία γίνεται τώρα συζήτηση να ανοίξουν κεφάλαια στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας. Και αυτό είναι κατά βάση η κατάσταση των πραγμάτων αυτή την στιγμή», δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος της Γερμανίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε