Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Η Γινγκλάκ έγινε… πρωθυπουργός!

REUTERS
REUTERS
Η αδελφή του Τάκσιν Σιναουάτρα, Γινγκλάκ, σάρωσε στις εκλογές που διεξήχθησαν στην Ταϊλάνδη. Είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός του βασιλείου.

Η αδελφή του εξόριστου πρώην πρωθυπουργού Τάκσιν Σιναουάτρα ηγήθηκε μιας σαρωτικής νίκης του κυριότερου κόμματος της αντιπολίτευσης στις εκλογές που διεξήχθησαν χθες στην Ταϊλάνδη, ανατρέποντας άρδην το πολιτικό σκηνικό στη χώρα πέντε χρόνια αφότου ο φυγάς δισεκατομμυριούχος αδελφός της ανατράπηκε με στρατιωτικό πραξικόπημα από την πρωθυπουργία.
 
Οι εκλογές άνοιξαν τον δρόμο για να γίνει η 44χρονη Γινγκλάκ Σιναουάτρα, η οποία δεν έχει αναλάβει ποτέ ώς τώρα αιρετό αξίωμα, η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός του βασιλείου. Παραμένει όμως το ερώτημα αν η ελίτ της χώρας, στην οποία περιλαμβάνονται τα ανάκτορα και ο στρατός, θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα. Η Γινγκλάκ, η οποία είναι επιχειρηματίας και έχει σπουδάσει στις ΗΠΑ, θεωρείται «πληρεξούσια» του Τάκσιν, ο οποίος την έχει αποκαλέσει «κλώνο» του.
 
Πάντως ο απερχόμενος πρωθυπουργός Αμπισίτ Βετζατζίβα παραδέχθηκε χθες το βράδυ την ήττα του και είπε πως είναι έτοιμος να περάσει στην αντιπολίτευση. Σύμφωνα με τα χθεσινοβραδινά προκαταρκτικά αποτελέσματα, με
καταμετρημένο το 98% των ψήφων, το κόμμα Πούα Τάι της Γινγκλάκ κέρδιζε 264 από τις 500 έδρες του Κοινοβουλίου, αρκετές περισσότερες απ’ όσες χρειάζεται για να σχηματίσει κυβέρνηση. Το Δημοκρατικό Κόμμα του Αμπισίτ κέρδιζε 160 έδρες.
 
Σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από το ταϊλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο PBS, ο Τάκσιν, ο οποίος ανατράπηκε από τον στρατό το 2006, χαρακτήρισε τα προκαταρκτικά αποτελέσματα «ένα βήμα προς τα εμπρός». «Ο κόσμος κουράστηκε από τη στασιμότητα, θέλει να δει αλλαγή με ειρηνικό τρόπο», δήλωσε από το Ντουμπάι όπου ζει εξόριστος για να αποφύγει ποινή φυλάκισης δύο ετών για διαφθορά, που του έχει επιβληθεί στην Ταϊλάνδη και την οποία ο ίδιος θεωρεί πολιτικά υποκινούμενη. Πρόσθεσε πως δεν έχει καμία διάθεση να εκδικηθεί. «Είμαι έτοιμος να τους συγχωρήσω όλους», τόνισε.
 
Αφού ο στρατός ανέτρεψε τον Τάκσιν, οι δύο επόμενοι πρωθυπουργοί, που ήταν φίλοι του ανατραπέντος, καθαιρέθηκαν με αμφιλεγόμενες δικαστικές αποφάσεις. Ετσι άνοιξε ο δρόμος για να πάρει την εξουσία ο Αμπισίτ, που υποστηριζόταν από τον στρατό, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν πέρυσι μεγάλες αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες που προκάλεσαν 90 νεκρούς και 1.800 τραυματίες στην Μπανγκόκ. «Το μέλλον εξαρτάται από το αν η παραδοσιακή ελίτ θα φανεί πρόθυμη να αποδεχθεί τη φωνή του λαού», δήλωσε ο Πάβιν Τσατσαβαλπονγκπούν του Ινστιτούτου Μελετών της Νοτιοανατολικής Ασίας στη Σιγκαπούρη. Με όσο μεγαλύτερη πλειοψηφία κερδίσει τελικά το κόμμα της φωτογενούς Γινγκλάκ.
 

Ο απερχόμενος υπουργός Άμυνας και πρώην αρχηγός του στρατού της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ισχυρές ένοπλες δυνάμεις της χώρας αποδέχθηκαν την εκλογική νίκη της αντιπολίτευσης και δεν θα προσπαθήσουν να την εμποδίσουν να σχηματίσει κυβέρνηση.

    “Μπορώ να βεβαιώσω ότι οι ένοπλες δυνάμεις δεν επιθυμούν να παρεκκλίνουν από τους ρόλους που τους έχουν ανατεθεί”, δήλωσε ο Πραουίτ Ουονγκσουάν, ο οποίος πρόσκειται στη στρατιωτική ηγεσία.

    “Ο στρατός αποδέχεται τα αποτελέσματα των εκλογών και μπορώ να πω ξεκάθαρα ότι ουδέποτε σκεφτήκαμε να κάνουμε κάτι που θα έβλαπτε τη χώρα μας”, πρόσθεσε.

  Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Αμπίσιτ Βετζατζίβα ανακοίνωσε σήμερα ότι αποφάσισε να παραιτηθεί από την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος, μια ημέρα μετά την ήττα του από το αντιπολιτευόμενο Πούα Τάι με επικεφαλής την Γινγκλάκ Σιναουάτρα.

    Οι Δημοκράτες, με επικεφαλής τον 46χρονο γεννημένο στη Βρετανία και εκπαιδευμένο στην Οξφόρδη Αμπίσιτ, κέρδισαν μόλις 160 από τις 500 έδρες του κοινοβουλίου, ενώ το Πούα Τάι κέρδισε 265, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση της Εκλογικής Επιτροπής.

    “Καθώς ανακοινώνονται τα εκλογικά αποτελέσματα και το κόμμα κερδίζει λιγότερες ψήφους και λιγότερες έδρες απ’ ό,τι στις εκλογές του 2007, και ως καλός ηγέτης μιας οργάνωσης, θα πρέπει να αναλάβω την ευθύνη. Γι’ αυτό αποφάσισα να παραιτηθώ από την ηγεσία του κόμματος”, δήλωσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός μιλώντας στην τηλεόραση.

    Ο Αμπίσιτ πρόσθεσε πως το κόμμα του θα συνεδριάσει μέσα σε 90 ημέρες για να επιλέξει ένα διάδοχο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε