Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Η Ιαπωνία προετοιμάζεται για επίθεση του Κιμ! Ιστοσελίδα δίνει οδηγίες στους πολίτες [vid]

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Σχεδόν 10 λεπτά θα χρειαζόταν ένας πύραυλος από την Βόρεια Κορέα να φτάσει και να χτυπήσει την Ιαπωνία, εκτιμά το Τόκιο, καθώς η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες κλιμακώνεται. Μάλιστα ιστοσελίδα πολιτικής προστασίας στην Ιαπωνία δημοσίευσε οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες σε περίπτωση που η χώρα δεχτεί επίθεση.

Η ιστοσελίδα αναφέρει χαρακτηριστικά πως ένας πύραυλος από τη Βόρεια Κορέα “θα χρειαζόταν πολύ λίγο χρόνο για να φτάσει στην Ιαπωνία” κι αυτό καθώς ένας πύραυλος διανύει περίπου 1600 χιλιόμετρα και θα έφτανε στην Ιαπωνία σε 10 λεπτά.

Μάλιστα ο αριθμός των πολιτών που επισκέπτεται την συγκεκριμένη ιστοσελίδα έχει εξαπλασιαστεί από τον περασμένο Μάρτιο, καθώς 2,6 εκατομμύρια πολίτες μπήκαν στην σελίδα, ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο την είχαν επισκεφθεί μόλις 450 χιλιάδες. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Οζάκα, οι πολίτες θα έχουν πολύ λιγότερο από 10 λεπτά για να βρουν καταφύγιο αν πράγματι προκύψει επίθεση.

“Ένας πύραυλος μπορεί να μην ανιχνευτεί αμέσως με την εκτόξευσή τους και αυτό σημαίνει λιγότερος χρόνος για τους πολίτες” λέει ο Δήμαρχος στους Japan Times και προσθέτει “Εξαρτάται από την περίπτωση, όμως οι προειδοποιήσεις και οι συναγερμοί μπορεί να ακουστούν μόλις 4 με 5 λεπτά πριν από την επίθεση”.

Η δήλωση του δημάρχου της Οζάκα ήρθε λίγη ώρα μετά την προτροπή της κυβέρνησης για αυξημένα μέτρα επιφυλακής από τους πολίτες, τους οποίους κάλεσε να έχουν έτοιμα σχέδια για αναζήτηση καταφυγίου.  Σε περίπτωση μιας επίθεσης, η κυβέρνηση προτρέπει τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι και να βρουν το πιο “δυνατό τσιμεντένιο κτίσμα”, να “μείνουν κοντά στο έδαφος” ή να κάτσουν κάτω από ένα τραπέζι. Αντίστοιχα οι οδηγίες στην Οζάκα, ιδιαίτερα για τους μαθητές είναι να “μπουν κάτω από τα θρανία τους” και να μην φύγουν από τις τάξεις τους, αν η επίθεση γίνει μέρα κατά την οποία το σχολείο θα βρίσκεται σε λειτουργία.

Η Ιαπωνία διαθέτει μια ειδική υπηρεσία, την J-Alert, η οποία αναλαμβάνει να μεταφέρει επείγοντα μηνύματα στους πολίτες. Αν λοιπόν προκύψει επίθεση εναντίον της Ιαπωνίας, το σύστημα θα στείλει μια προειδοποίηση στις τοπικές αρχές, μέσω δορυφόρου, τηλεφώνων και διαδικτύου. Οι πολίτες έπειτα θα ακούσουν το μήνυμα από τα μεγάφωνα, μια έκτακτη εκπομπή στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο αλλά και σε ειδοποίηση στο κινητό του.

Τον προηγούμενο μήνα, η Ιαπωνία έκανε την πρώτη πολιτική άσκηση στην Ακίτα, όπου μαθητές κλήθηκαν να εκκενώσουν γρήγορα το σχολείο τους σαν να γινόταν πράγματι επίθεση από την Βόρεια Κορέα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε