Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Η Ινδία “μπλοκάρει” την είσοδο στον Μουσάραφ

Η Ινδία “μπλοκάρει” την είσοδο στον Μουσάραφ
Το υπουργείο Εσωτερικών της Ινδία αρνήθηκε να χορηγήσει βίζα στο στρατηγό ε.α. και πρώην πρόεδρο του Πακιστάν Μουσάραφ.

Οι αρχές της Ινδίας απέρριψαν το αίτημα του πρώην πραξικοπηματία στρατηγού και προέδρου του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ να του χορηγηθεί βίζα για να επισκεφθεί τη χώρα θεωρώντας τον υπεύθυνο για το παρ’ ολίγου ξέσπασμα ένοπλης σύρραξης ανάμεσα στις δύο–οπλισμένες με πυρηνικά–γειτονικές χώρες, ανέφεραν εγχώρια ΜΜΕ χθες Τετάρτη.
 
Ο πακιστανός πρώην πρόεδρος στρατηγός ε.α. είχε προσκληθεί στην Ινδία από οργανώσεις του ιδιωτικού τομέα για να παρακολουθήσει σεμινάρια και να δώσει συνεντεύξεις.
 
Αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών της Ινδίας είπε ότι η αίτηση για την έκδοση βίζας ώστε να εισέλθει ο Μουσάραφ στη χώρα απορρίφθηκε χωρίς να εξηγήσει τους λόγους· πρόσθεσε πάντως ότι η απόφαση αυτή μπορεί να ανατραπεί από το υπουργείο Εξωτερικών.
 
“Ήθελε να επισκεφθεί αρκετές Ινδικές πόλεις και να παραστεί σε ορισμένα γεγονότα αλλά εκφράσαμε τις επιφυλάξεις μας όσον αφορά την παροχή βίζας στον Μουσάραφ”, είπε ο αξιωματούχος.
 
Ο Μουσάραφ, ο οποίος είχε παραιτηθεί το 2008, επιχειρεί να επιστρέψει στην πολιτική σκηνή της πατρίδας του και ίδρυσε κόμμα. Γεννημένος στο Νέο Δελχί πριν την κατάτμηση της υποηπείρου, ο στρατηγός ε.α. πολέμησε εναντίον των ένοπλων δυνάμεων της Ινδίας στις συρράξεις του 1965 και του 1971 και ηγείτο του στρατού του Πακιστάν το 1999 όταν ξέσπασε η σύγκρουση στο Κάργκιλ με εξτρεμιστές να εισδύουν στο Ινδικό έδαφος στο διαφιλονικούμενο κρατίδιο του Κασμίρ. Τα επεισόδια βίας λίγο έλειψε να οδηγήσουν στο ξέσπασμα πολέμου μέχρις εσχάτων ανάμεσα στις δύο χώρες, που έχουν εμπλακεί τρεις φορές σε πόλεμο από το 1947.
 
Οι διμερείς σχέσεις εξακολουθούν να βρίσκονται σχεδόν στο ναδίρ μετά τις επιθέσεις ισλαμιστών εξτρεμιστών στο Μουμπάι το 2008 με 166 νεκρούς. Το Νέο Δελχί επέρριψε μεγάλο μέρος της ευθύνης για τις τρομοκρατικές αυτές επιθέσεις στις μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε