Παρασκευή, 29 Μαρ.
18oC Αθήνα

“Η Ιρλανδία θα είναι η πρώτη χώρα που θα τα καταφέρει”

“Η Ιρλανδία θα είναι η πρώτη χώρα που θα τα καταφέρει”

Η Ιρλανδία σκοπεύει να είναι η πρώτη χώρα της ευρωζώνης που θα φέρει εις πέρας με επιτυχία το σχέδιο βοήθειας που έλαβε, δήλωσε σήμερα ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Ίμον Γκίλμορ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Βερολίνο.

“Είμαστε αποφασισμένοι να είμαστε η πρώτη χώρα που θα εξέλθει με επιτυχία από ένα τέτοιο σχέδιο και βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για να το επιτύχουμε”, δήλωσε ο Γκίλμορ, έπειτα από συνέντευξη που παραχώρησε με τον Γερμανό ομόλογό του Γκίντο Βεστερβέλε.

Η Ιρλανδία συμφώνησε σε ένα σχέδιο βοήθειας ύψους 85 δισεκατομμυρίων ευρώ το Νοέμβριο του 2010 με την τρόικα (ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ), την ώρα που η χώρα αντιμετώπιζε μια σοβαρή οικονομική κρίση, η ολοκλήρωση του οποίου έχει καθοριστεί για το τέλος του ερχόμενου έτους.

Τότε η χώρα ελπίζει να μπορεί να χρηματοδοτηθεί εκ νέου από τις αγορές.

Οι δύο υπουργοί επανέλαβαν τις δηλώσεις που έκαναν αντιστοίχως το περασμένο Σαββατοκύριακο οι επικεφαλής των κυβερνήσεών τους, σύμφωνα με τους οποίους η Ιρλανδία αποτελεί μια “ιδιαίτερη περίπτωση” και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί στην περίπτωση ενός αιτήματος βοήθειας προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της.

“Η χώρα μας αναβίωσε με την περσινή ανάπτυξη, αλλά φέρουμε το πολύ βαρύ φορτίο τραπεζικών χρεών, με δεδομένο ότι οι φορολογούμενοί μας υποχρεώθηκαν να αντέξουν όλο το βάρος της διάσωσης των τραπεζών”, πρόσθεσε ο Γκίλμορ.

“Απέναντι σε αυτές τις ειδικές συνθήκες, εκτιμούμε τη δέσμευση της Γερμανίας και των εταίρων μας στην Ευρώπη να εξετάσουν την ιδιαίτερη περίπτωση της Ιρλανδίας”, σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε υπογράμμισε ότι η Ιρλανδία αποτελεί “ένα εξαιρετικό παράδειγμα αυτού που μπορεί κανείς να κάνει με την πειθαρχία και την πολλή δουλειά” και σημείωσε ότι η χώρα αυτή έδειξε ότι “είναι δυνατό να εξέλθει κάποιος από την κρίση χρέους”.

“Σεβόμαστε πάρα πολύ τις προσπάθειες της Ιρλανδίας. Αναγνωρίζουμε τις προσπάθειές σας και τη φιλοευρωπαϊκή σας δέσμευση, θαυμάζουμε την επιτυχημένη ιστορία που γράφετε”, πρόσθεσε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε