Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Η Ιταλία καταδικάστηκε για την “αγνή σοκολάτα”

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε σήμερα την Ιταλία επειδή ονομάζει «αγνή» τη σοκολάτα η οποία περιέχει μόνο βούτυρο κακάο και όχι άλλες φυτικές λιπαρές ουσίες.

Πρόκειται για παραβίαση των ονομασιών πωλήσεως των προϊόντων κακάο και σοκολάτας που καθιερώνει το δίκαιο της ΕΕ, προκειμένου να διασφαλιστεί η ενότητα της εσωτερικής αγοράς, τονίζει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, σημειώνοντας ότι οι ονομασίες αυτές είναι υποχρεωτικές.

Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ περί της επισήμανσης των προϊόντων σοκολάτας, «οσάκις τα προϊόντα αυτά περιέχουν άλλες φυτικές λιπαρές ουσίες πλην του βουτύρου κακάο μέχρι ποσοστό 5%, η ονομασία τους παραμένει αμετάβλητη». Σημειώνει, ωστόσο, ότι στην επισήμανσή τους πρέπει να περιλαμβάνεται με έντονους χαρακτήρες η ειδική μνεία «περιέχει φυτικά λιπαρά επιπλέον του βουτύρου κακάο».

Παρ’ όλα αυτά, οι Ιταλοί οι οποίοι δηλώνουν λάτρεις της αγνής σοκολάτας, αρνούνται να συμμορφωθούν με τον ευρωπαϊκό κανονισμό. Έτσι λοιπόν, στην Ιταλία, οι σοκολάτες που περιέχουν μόνο βούτυρο κακάο πωλούνται με την ετικέτα «αγνή σοκολάτα», ενώ αυτές οι οποίες περιέχουν και άλλα φυτικά λίπη πωλούνται με την ετικέτα «υποκατάστατα σοκολάτας».

Η άρνηση των ιταλικών αρχών να εναρμονιστούν με τις ονομασίες πωλήσεως των προϊόντων σοκολάτας, κρίθηκε «απαράδεκτη» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. «Υπάρχουν σαφείς κανόνες που εφαρμόζονται σε επίπεδο ΕΕ και γι’ αυτό το θέμα έφτασε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο», ανέφερε σήμερα εκπρόσωπος της Επιτροπής, αναγνωρίζοντας, ωστόσο ότι πρόκειται για ένα «λεπτό» θέμα που θίγει «διαφορετικές κουλτούρες» γύρω από τις σοκολατένιες γεύσεις.

Το Δικαστήριο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο ιταλικός κανονισμός, προβλέπει δύο κατηγορίες ονομασίας πωλήσεως για το ίδιο, ουσιαστικά, προϊόν και αυτό μπορεί να παραπλανήσει τους καταναλωτές. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη, ακόμα και αν μια σοκολάτα περιέχει φυτικά λίπη πάνω από 5%, η γεύση της δεν αλλάζει σημαντικά σε σχέση με μια σοκολάτα που περιέχει μόνο βούτυρο κακάο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε