Τετάρτη, 24 Απρ.
23oC Αθήνα

Η Ιταλία θέλει να δικάσει διευθυντές και αναλυτές των S&P και Fitch

Η Ιταλία θέλει να δικάσει διευθυντές και αναλυτές των S&P και Fitch

Η εισαγγελία του Τράνι, μιας μικρής πόλης στην Απούλια της νότιας Ιταλίας τα βάζει με τη Standard and Poor’s και τον Fitch, ζητώντας να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη διευθυντές και αναλυτές τους.

Οι Ιταλοί εισαγγελείς εκτιμούν ότι πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη ο Ντέβεν Σάρμα, πρόεδρος του Standard and Poor’s Financial Service από το 2007 ως το 2011, ο επιχειρησιακός διευθυντής αξιολόγησης του Fitch Ντέιβιντ Μάικλ Ουίλμοθ Ράιλι, και πέντε στελέχη των δύο οίκων αξιολόγησης (τέσσερα του SP, ένα του Fitch) στο πλαίσιο έρευνας για χειραγώγηση της αγοράς κατά την υποβάθμιση της αξιολόγησης του αξιόχρεου της Ιταλίας.

Το αίτημα της εισαγγελίας του Τράνι θα πρέπει να εξεταστεί από ένα δικαστή προκαταρκτικών ακροάσεων, ένα στάδιο που μπορεί να διαρκέσει πολλούς μήνες, μετά το οποίο ο δικαστής θα αποφασίσει αν θα αρχίσει ή όχι μια δίκη εναντίον των δύο οίκων αξιολόγησης.

Η εισαγγελία του Τράνι είχε αρχίσει στα τέλη του 2010 μια έρευνα για χειραγώγηση της αγοράς έπειτα από προσφυγή που είχαν καταθέσει ενώσεις καταναλωτών εναντίον μιας έκθεσης του Moody’s που χρονολογούνταν από το Μάιο του 2010. Το έγγραφο αυτό είχε αρνητικές επιπτώσεις στις τιμές των μετοχών των ιταλικών τραπεζών στο χρηματιστήριο.

Πάντως η εισαγγελία του Τράνι ανακοίνωσε σήμερα ότι έβαλε στο αρχείο την υπόθεση εναντίον του Moody’s.

Η έρευνα στη συνέχεια διευρύνθηκε στον Standard and Poor’s μετά τη δημοσίευση ανακοινώσεων για την Ιταλία την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2011, καθώς η εισαγγελία θεώρησε πως περιείχαν αβάσιμες κρίσεις για την Ιταλία οι οποίες είχαν αρνητική επίδραση στις αγορές. Ο οίκος Fitch προσέλκυσε επίσης το ενδιαφέρον της δικαιοσύνης τον Ιανουάριο του 2012 για παρόμοιους λόγους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Standard & Poor’s “τσάκισε” 15 ιταλικές τράπεζες

Η Ιταλία δανείστηκε χρήμα με φθηνό επιτόκιο

Η Standard & Poor’s προβλέπει ύφεση σε όλη την ευρωζώνη

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε