Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Η Καταλονία στα πρόθυρα της χρεοκοπίας – Ζήτησε βοήθεια από την Ισπανία

Η Καταλονία στα πρόθυρα της χρεοκοπίας – Ζήτησε βοήθεια από την Ισπανία

«Η τοπική κυβέρνηση αποφάσισε να ζητήσει να συμμετάσχει στο ταμείο ρευστότητας», εξήγησε ο εκπρόσωπος της ‘Τζενεραλιτάτ’, Φρανσέσκ Ομς, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η κυβέρνηση της Καταλονίας, της αυτόνομης περιοχής στη βορειοανατολική Ισπανία που θεωρητικά αντιμετωπίζεται ως η οικονομική ατμομηχανή της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα πως προτίθεται να ζητήσει οικονομική βοήθεια, ύψους 5,023 δισεκ. ευρώ από την κεντρική κυβέρνηση, καθώς και αυτή με τη σειρά της έχει υποστεί τις συνέπειες της χρηματοοικονομικής κρίσης που πλήττει και τις υπόλοιπες Αυτονομίες της χώρας.

Η περιοχή, η οποία ιστορικά διεκδικεί την πλήρη αυτονομία της από το υπόλοιπο ισπανικό κράτος, διευκρίνισε πως το αίτημα για τη βοήθεια θα υποβληθεί «χωρίς να αποδεχθεί πολιτικές προϋποθέσεις» σε αντάλλαγμα.

Το νέο αυτό έγινε δεκτό με κατήφεια από το Χρηματιστήριο της χώρας, το οποίο στις 15:18 (ώρα Ελλάδος) κατέγραφε πτώση 1,19%.

Η Καταλονία, που είναι η πλέον χρεωμένη Αυτονομία της χώρας–με χρέος που ξεπερνά τα 40 δισεκ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2012–έχει παραδεχθεί πως δυσκολεύεται να δανεισθεί από τις αγορές και έκλεισε το 2011 με έλλειμμα που άγγιζε το 3,7% του ΑΕΠ της, ενώ για το δεύτερο τρίμηνο του έτους αντιμετωπίζει ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 5,57 δισεκ. ευρώ.

Η Καταλονία γίνεται η πρώτη Αυτονομία της χώρας που καταθέτει επισήμως αίτημα για χορήγηση βοήθειας από το ταμείο ρευστότητας 18 δισεκ. ευρώ που σύστησε από τον Ιούλιο για τις υπερχρεωμένες περιοχές το κεντρικό κράτος, όμως και οι αυτόνομες περιοχές της Βαλένσια και της Μούρθια έχουν δηλώσει από καιρού πως είναι έτοιμες να πράξουν το ίδιο.

Οι οικονομικοί αναλυτές αναμένουν πως σύντομα θα υπάρξει μία σειρά ανάλογων αιτημάτων, καθώς τα οικονομικά των ισπανικών Αυτονομιών έχουν υποστεί σημαντικό πλήγμα μετά το σκάσιμο της φούσκας των ακινήτων το 2008.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε